SADAŠNjem v. d. direktora Narodnog muzeja u Beogradu Bojani Borić Brešković ističe mandat 2. avgusta, a, kako "Novosti" saznaju, konkurs za izbor direktora biće raspisan najverovatnije u septembru.

- Stekli su se zakonski uslovi za raspisivanje konkursa za izbor direktora - potvrdili su nam u Ministarstvu kulture. - Očekujemo da Upravni odbor Narodnog muzeja uskoro raspiše konkurs za direktora te ustanove, uz uvažavanje činjenice da su u toku godišnji odmori i da institucije tek u septembru počinju sa radom u punom kapacitetu.

UO je na sednici 24. maja doneo odluku da se raspiše konkurs, što je, nezvanično saznajemo, pomereno zbog usvajanja Statuta Muzeja.

- Na toj sednici saglasili smo se sa pokretanjem procedure raspisivanja, koja podrazumeva donošenje formalne odluke o raspisivanju javnog konkursa i sačinjavanje i objavljivanje teksta javnog konkursa - objasnio nam je dr Bojan Popović, jedan od članova UO.

Pored Popovića, u UO Muzeja su prof. dr Darko Tanasković (predsednik), dr Jelena Todorović, Zoran Ivanović, dr Igor Borozan, dr Miodrag Marković i Andrej Starović.

Pročitajte još - NARODNI MUZEJ: Bolje je od Luvra, jer je naše

- Mogli smo da raspišemo konkurs u julu, ali daleko je bliže pameti da se čeka kraj avgusta - smatra Popović.

Bojana Borić Brešković je pre više od pet godina izabrana da rukovodi Narodnim muzejom. U njenom mandatu obnovljena je centralna zgrada i nova stalna postavka na Trgu republike. Neposredno pre svečanog otvaranja Narodnog muzeja, 28. juna 2018, njoj je istekao mandat, a Vlada je odlučila da ga produži na još godinu dana.

Inače, ovo je drugi put da Bojana Borić Brešković bude na čelu ove značajne ustanove kulture. U prvom mandatu, pre 22 godine upisana je kao prva žena direktor u istoriji ove kuće.


UPRAVNIKA ČEKA I NBS

I raspisivanje konkursa za izbor upravnika Narodne biblioteke odloženo je do jeseni, zbog letnjih odmora. Do tada će na čelu ove kuće ostati sadašnji upravnik Laslo Blašković, kome je nedavno istekao mandat. Konkurs za izbor upravnika Narodnog pozorišta je u toku.