MOSKVA OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

SRPSKOG patrijarha Pavla su izuzetno cenili u Rusiji i iz poštovanja su ga zvali "svetac koji hoda po zemlji". O njegovim odnosima sa ruskim patrijarhom Aleksijem i zajedničkoj borbi za Kosovo i Metohiju govorilo se na promociji knjige Andreja Hoševa u ambasadi Srbije u Moskvi.

Kao odličan poznavalac odnosa Ruske i Srpske pravoslavne crkve, kao i situacije na Balkanu i posebno na Kosovu i Metohiji, Hošev je napisao knjigu na osnovu bogate dokumentacije i prepiske patrijaraha Pavla i Aleksija ali sadašnjeg ruskog patrijarha Kirila i srpskog patrijarha Irineja.

O značaju knjige "Kosovo i Metohija - o odnosima RPC i SPC poslednjih godina života patrijarha Pavla", govorili su ambasador Srbije u Moskvi, istoričar dr Slavenko Terzić, vladika Antonije (Pantelić) nastojnik Podvorja Srpske pravoslavne crkve u Moskvi, protojerej Nikolaj Balašov, zamenik predsednika Odeljenja spoljnih crkvenih veza Moskovske patrijaršije i autor.

Pročitajte još - Patrijarh Pavle rukama nebo držao

- Knjiga donosi unikatan i sistematizovan naučni pogled na odnos RPC prema krizi u srpskoj pokrajini KiM. Ta tema je posebno aktuelna sada kada se obeležava 20 godina od agresije NATO i 10 godina od smrti patrijarha Pavla - rekao je Terzić.

On je istakao iskrenu i duboku podršku RPC za vreme kosovske tragedije.

- Poseban značaj je u tome što Hošev iznosi niz dokumenata iz crkvenih arhiva RPC i SPC vezanih za prepisku oko KiM. Međunarodni crkveni aspekt kosovske krize je malo istraživan na naučno-istorijskom planu i zato objavljivanje ovakve knjige treba pozdraviti - istakao je Terzić.

Foto Tanjug


Autor knjige Andrej Hošev je objasnio zašto je odlučio da piše ovu knjigu.

- Mnogi poznati moskovski istoričari pisali su o rusko-srpskim odnosima u vreme balkanske krize i tragedije na Kosovu. Ali do sada niko nije obradio aspekt crkvenih odnosa i podrške Ruske pravoslavne crkve - rekao je Hošev.


VREDNOST

VLADIKA Antonije (Moravički) je rekao da je kao nastojnik Podvorja SPC u Moskvi od njegove obnove do danas bio učesnik mnogih događaja opisanih u knjizi.

- Ovo delo ima nesumnjivu vrednost za naše crkve, pogotovo za one koji će izučavati tu problematiku - rekao je Antonije.