Omaž Grliću i Kreki

J. LEMAJIĆ

15. 07. 2019. u 18:52

Омаж Грлићу и Креки

Film "Podzemlje"

Pretfestivalski program smotre evropskih ostvarenja na Paliću. Pred publikom "Bravo maestro", "U raljama života", "Podzemlje"...

PROJEKCIJOM filmova u čast ovogodišnjih laureata nagrade "Aleksandar Lifka" - srpskog scenografa Miljena Kljakovića Kreke i hrvatskog reditelja Rajka Grlića sinoć je u bioskopu Eurosinema počela uvertira za predstojeći 26. Festival evropskog filma, koji će se održati od 20. do 26. jula na više lokacija na Paliću i u Subotici.


Omaž program Rajku Grliću otvorila je drama "Bravo maestro", a do četvrtka 18. jula, publika će moći da uživa u njegovim filmovima "Samo jednom se ljubi", "U raljama života", "Čaruga" i "Ustav Republike Hrvatske".


- Lep je osećaj kada ste pri kraju puta i kada vam neko saopšti da je primetio krajputaše koje ste ostavili iza sebe kao znak svog prolaska kroz prostor i vreme. Tako nekako ja shvatam nagradu "Aleksandar Lifka". Počašćen sam i ponosan da su me uvrstili u časnu plejadu onih koji su se s njom okitili pre mene - rekao je Grlić.


Pročitajte još: DOPRINOS EVROPSKOJ FILMSKOJ UMETNOSTI: "Lifka" Kljakoviću

U okviru projekcija filmova posvećenih scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki sinoć je prikazan film "Specijalno vaspitanje" Gorana Markovića, a neće izostati ni "Miris poljskog cveća" Srđana Karanovića, "Podzemlje" Emira Kusturice, "Tajni prolaz" Ademira Kenovića, kao i film "Muhamed: Božji poslanik" indijskog reditelja Madžida Madžidija."Ustav Republike Hrvatske"

Za Miljena Kljakovića Kreku, jednog od najcenjenijih i najpoznatijih scenografa van prostora naše zemlje, nagrada "Aleksandar Lifka" je izuzetno značajna kako za njega kao stvaraoca, tako i za njegovu profesiju:

- Velika je čast ući na listu i u društvo velikana evropskog i domaćeg filma koji su pre mene dobili ovo značajno priznanje. Ova nagrada dobija na svojoj težini i saznanjem da se ona dodeljuje autorima koji su u filmskoj umetnosti ostavili neizbrisiv trag, i dali značajan doprinos kako u evropskom, tako i u domaćem filmu - istakao je Kljaković.


Miljen Kljaković, foto D.Milovanović

Koliko god da je ova nagrada lične prirode, jer se dodeljuje autorima ponaosob, ona je isto toliko važna i za afirmaciju filmske scenografije koja predstavlja značajan i nezaobilazan deo u strukturi svakog ozbiljnijeg filmskog projekta.


"KLASICI"

U OKVIRU pretfestivalskog programa u centru Subotice, ispred zgrade Narodnog pozorišta planiran je program Klasici na trgu. Međutim, ukoliko bude kiše, kao što je to bio slučaj tokom vikenda, projekcija filmova preseliće se u Filmski klub Otvorenog univerziteta. Tako će publika narednih dana imati priliku da pogleda filmove "Pariz Teksas" Vima Vandersa, "Sreća" Agnes Varde i "Krunski svedok" Bačo Petera.


Rajko Grlić, foto Ž.Knežević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije