VOLELA bih da živim večno, jer je život za mene zaista uvek bio najveće čudo. Tako sam ga i živela - kao avanturu u kojoj je plovidba nekada mirna, topla i sunčana, nekada nemirna i tmurna, prekrivena teškim oblacima. Nikada, međutim, nisam gubila radost u sebi, jer sreća nije izvan nas samih, ne zavisi od spoljnih okolnosti, kako ljudi najčešće pogrešno misle, već od našeg ličnog osećaja. Zato sam oduvek pamtila samo lepe događaje, i danas ne žalim ni za čim - proživela sam sve svoje snove, volela sam i bila voljena, snimila sam filmove koje sam želela, družila se sa divnim ljudima... Sve drugo sam zaboravila, i verujem da je to razlog moje dugovečnosti."

Tako je govorila legendarna glumica Olivija de Hevilend u svom poslednjem intervjuu 2016. godine, kada je proslavljala stoti rođendan. Poslednju glumicu iz doba zlatnog Holivuda, koja, uz Kirka Daglasa (takođe je rođen 1916), predstavlja jedini živi simbol najbolje istorije "fabrike snova", ove godine filmski svet slavi povodom njenog 103. rođendana.

Nezaboravna Melani iz filma "Prohujalo sa vihorom" i danas pokazuje da njeno vreme nije prohujalo - ponekad se pojavljuje u javnosti, lepa i otmena kao što je uvek bila, a svoj život beleži u autobiografskoj knjizi koju još nije završila. Tu se priseća svojih savremenika koji su odavno napustili pozornicu života, poput bliske prijateljice Bet Dejvis, Erola Flina s kojim je bila u ljubavnoj vezi, Ernesta Hemingveja, Ričarda Bartona koji je pokušao da je očara da mu postane ljubavnica...


Pročitajte još: Skarlet i Ret za sva vremena


Iako ne glumi već decenijama (poslednji film snimila je sedamdesetih godina), Olivija de Hevilend je za mnoge nove generacije filmofila, koji su stasali i odrastali na delima klasika Holivuda, i danas legendarna glumica. Njena filmska zaostavština je ogromna, više od 50 filmova u kojima je sarađivala sa kultnim rediteljima i glumcima. Dvostruka oskarovka, 1946. i 1949. za uloge u filmovima "Svakome svoje" i "Naslednica", ostvarila je nezaboravne likove i u ostvarenjima "Tamno ogledalo", "Moja rođaka Rahela", "Tiho, tiho Šarlota", "Robin Hud", "Ponosni buntovnik"...


Olivija de Hevilend

"Film je za mene nešto što liči na paralelni život - pun je uzbuđenja, neočekivanosti, daje ti mogućnost da budeš sve što hoćeš, od kraljice do uličarke, da budeš u vremenu u kojem hoćeš, i da se potom, kad se ugase kamere, vratiš svom realnom životu. Zar to nije fantastično", kaže glumica koja je pre desetak dana ugasila 103. svećicu na svojoj rođendanskoj torti.


Foto: Film "Tiho tiho Šarlota"


RIVALSTVO SA SESTROM

LEGENDARNA britansko-američka filmska i pozorišna glumica rođena je 1. jula 1916. u Tokiju, a njen privatni život obeležila su dva braka - sa romanopiscem i novinarom Markusom Gudričem, sa kojim ima sina, i sa Pjerom Galanetom, urednikom "Parimača", koga je upoznala na Kanskom festivalu, i posle venčanja 1955. preselila se u Pariz. Jedna od ključnih osoba u životu Olivije de Hevilend bila je njena rođena sestra, Džoan Fontejn. Rivalitet među sestrama zalazio je i u ljubavne odnose - imale su čak i iste udvarače, Erola Flina i Hauarda Hjuza, a Džoanin prvi muž najpre je bio u vezi sa Olivijom.