GLUMA je agonija, ali i ekstaza. Ne uživam u glumi, ali ne mogu da živim bez nje - govorio je o svojoj umetnosti ser Lorens Olivije, najveći pozorišni glumac 20. veka. Neprevaziđeni tumač Šekspirovih junaka (Hamlet, Otelo, Kralj Lir, Ričard Treći, Henri Peti) umro je 11. jula, pre tri decenije.

Olivije (1907-1989) sudbinski je bio vezan za književnog genija: sa samo devet godina postao je Brut u "Juliju Cezaru", na sceni Sent Edvards škole u Oksfordu. Javnost ga je smatrala "pozorišnim lordom", a postao je prvi glumac sa pravom plemićkom titulom. Među brojnim nagradama osvojio je i tri Oskara, ipak, najdraže priznanje podario mu je kolega Džon Gilgud. Još 1944. godine on je mač iz "Ričarda Trećeg" (koji je nasledio od Edmunda Kina) poslao Oliviju u garderobu, a na stalnu novinarsku radoznalost kome će on mač ostaviti, ser je odgovarao: "Nikome, mač je moj!" Ovo "svijetlo oružje" zadržao je za sebe, ali je veliko umeće "prosledio" dalje. Kako nam je u jednom razgovoru, za "Novosti", otkrio Derek Džejkobi, glumački bard bio je njegov mentor, a on, opet mentor jednog od najznačajnijih umetnika današnjice - Keneta Brane.

PROČITAJTE JOŠ - Lorens Olivije prezirao kolege

Sa suprugom Vivijan Li boravio je u Beogradu u vreme najveće slave, 1957. godine. Na sceni Narodnog pozorišta igrao je Tita Andronika, ona Laviniju. Ovom događaju prisustvovao je i predsednik Tito sa suprugom Jovankom. Publika je slavni par dočekala i ispratila sa oduševljenjem, a njih dvoje posetilo je i Jugoslovensko dramsko pozorište i prisustvovalo premijeri "Braće Karamazovih", u režiji Tomislava Tanhofera. Pričalo se kako je Olivije obišao i Muzej SPC i "molitveno stajao" pred plaštom kralja Milutina nekoliko minuta, a kada je čuo da je to kralj iz 13. veka, spontano je počeo da kazuje Šekspirove stihove... Bilo kako bilo, u Beograd je (na Fest) došao još jednom, 1971. godine - tom prilikom odlikovan je Ordenom jugoslovenske zastave sa zlatnim vencem.

PROČITAJTE JOŠ - Strastvena prepiska Lorensa Olivijea i Vivijan Li

Iako je, po glumčevim rečima, Vivijen Li bila ljubav njegovog života, posle burnih godina, punih sukoba, rastali su se. Potom se oženio glumicom Džoan Plourajt i dobio troje dece. I dok ga pozorišna publika danas najčešće "prepoznaje" po najuglednijoj nagradi s njegovim imenom, filmska s velikim zadovoljstvom i dalje uživa u antologijskim ostvarenjima "Orkanski visovi", "Rebeka", "Otelo", "Princ i igračica", "Maratonac"...


Lorens Olivije i Dženifer Džons u filmu „Keri“ Foto IMDB

Olivije je doživeo 82 godine, do kraja se hrabro boreći s raznim tegobama: rakom, trombozom, miopatijom, mišićnom distrofijom, pleuritisom. Zato je desetak godina pre smrti morao da napusti teatar.