TESLA GLOBAL FORUM U MATICI SRPSKOJ: „Bela golubica“ Bećkoviću, Buisonu i studentima

J.S.

10. 07. 2019. u 21:22

ТЕСЛА ГЛОБАЛ ФОРУМ У МАТИЦИ СРПСКОЈ: „Бела голубица“ Бећковићу, Буисону и студентима

Foto Tesla Global Forum

U sredu je u Matici srpskoj u Novom Sadu, priznanje Tesla global foruma „Bela golubica“ uručeno je pesniku Matiji Bećkoviću, uredniku pariskog „Figaroa“ Žan Krištof Buisonu i ekipi novosadskog FTN-a koja je postala prvak Evrope u robotici
NA dan rođenja Nikole Tesle, u sredu je u Matici srpskoj u Novom Sadu, priznanje Tesla global foruma „Bela golubica“ uručeno je pesniku Matiji Bećkoviću, uredniku pariskog „Figaroa“ Žan Krištof Buisonu i ekipi novosadskog FTN-a koja je postala prvak Evrope u robotici.


Primajući nagradu iz ruku igumana manastira Šišatovac, oca Andreja, Bećković je rekao da nije slučajno što se takvo priznanje dodeljuje u Novom Sadu, rodnom mestu Jovana Jovanovića – Zmaja, koji je za Teslu bio najveći od svih pesnika.Naučnik je na Nijagari napravio hidrocentralu i neonskim slovima cevima ispisao ime „Zmaj“.


- Prijateljstvo Tesle i Zmaja zaslužuje zajednički spomenik za ova dva naša velikana u Novom Sadu - predložio je Bećković.

PROČITAJTE JOŠ: Vladimiru Solovjevu „Bela golubica“


Zahvaljujući na priznanju, Buison je otkrio da je pre 15 godina u Parizu osnovao udruženje prijatelja Nikole Tesle sa željom da se u Francuskoj literaturi naš velikan ubuduće ne vodi kao Hrvat samo zato što je rođen u Smiljanu, već da javnost bude upoznata sa činjenicom da je on Srbin.


Student Želimir Trišić,član „PMG Robotiks“ tima sa novosadskog FTN-a,obećao je da će nastaviti Teslinim tragom kako bi i ubuduće postizali rezultete kojima će se Srbija dičiti.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije