Uzbudljiva igra mitoloških junaka

M. A. K.

10. 07. 2019. u 08:50

Узбудљива игра митолошких јунака

"Apolon"

Postavka pod naslovom "Satirikon" Jelene Gavele od četvrtka, 11. jula pred publikom u kući Đure Jakšića

VEĆ u samom izboru imena "Satirikon", za izložbu kojom će se predstaviti u Kući Đure Jakšića, u petak u 19 časova, umetnica Jelena Gavela, koja živi i stvara na relaciji Beograd - Atina, sugeriše mitološku nit koja se kao tema provlači kroz njene radove. Ali, kako primećuje slikar Predrag Peđa Todorović, mitološki likovi drevne antike u tim delima "balansiraju na tankoj niti imaginacije":

- Ovde kostimirani mitološki junaci stupaju na scenu, igrajući svoju igru - tvrdi Todorović. - Predstava se transformiše u karneval, ili Ovidijevu metamorfozu. A kao posrednik između ta dva sveta, sveta zvezda, viđenog i uviđenog, izdvaja se usamljeni lik kentaura...

Pažljivom, posvećenom posmatraču, kako piše, otvoriće se jedan preobraženi svet, koji, iako na prvi pogled potiče iz mitološkog korena, u suštini uvire u spoznaju vlastitog mita. Prema rečima Todorovića, otklapajući slikovno taj preobraženi mit, Jelena Gavela traga za samim bićem slike.

Jedan od motiva su i divokoze, a njihovo prisustvo, umetnica objašnjava citatom iz kataloga Etnografskog muzeja, za izložbu o guslama:

Pročitajte još - POZORIŠNA KRITIKA: Krvav život vodi do krvavog kraja

"Divokoza, prema narodnom verovanju, simbolizuje stražara koji stoji na visokoj i nepristupačnoj steni (ni vuk joj ne može prići) i zviždećim glasom opominje ostale životinje na opasnost. Dakle, ona, kao i orao, simboliše slobodu, a istovremeno i upozorava na moguće opasnosti i ugrožavanje te slobode."

Rođena u umetničkoj porodici - otac joj je Dušan Gavela (1939-1999), beogradski slikar, grafičar i ilustrator, a majka Džoja Ratković Gavela, slikar i ilustrator, Jelena Gavela, diplomirala je 2004. godine na Univerzitetu primenjenih umetnosti u Beču. Od tada je u zemlji i inostranstvu imala pet samostalnih i oko 30 grupnih izložbi. Na Bijenalu akvarela 2010. pripala joj je nagrada publike.

BEĆKOVIĆ NA OTVARANjU

POSTAVKU "Satirikon", u Kući Đure Jakšića (Skadarska 34), uz autora teksta u katalogu, slikara Predraga Peđe Todorovića, otvoriće pesnik i akademik Matija Bećković. Izložba će trajati do 22. jula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije