PANEL diskusija "Po jutru se dan poznaje", posvećena reditelju i ovogodišnjem laureatu Statuete slobode Mladomiru Puriši Đorđeviću, održana je u petak u Galeriji Centra za kulturu Sopot, u okviru 48. "Sofesta".

- U jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji uvek je bio drugačiji. Prva asocijacija na Purišu ostaju "Devojka", "Jutro", "San" i "Podne". U vreme njihovog nastanka, prva tri filma smatrana su Purišinom ratnom trilogijom i dobili su Sedmojulsku nagradu. Sva njegova dela su kulturna dobra od najvećeg značaja i prema toj ostavštini moramo se vrlo pažljivo odnositi - rekao je Radoslav Zelenović.

O Đorđevićevom stvaralaštvu govorili su i filmski kritičari Srđan Vučinić i Dejan Dabić.

Pročitajte još - Puriši Đorđeviću uručena nagrada za životno delo (FOTO)

- Ako biste uzeli sve prizore iz "Jutra" i stavili ih na veliki zid, on bi postao umetničko platno na kojem se smenjuju šala i burleska uz nabrajanje 72 načina klanja čoveka. To bi postalo naša "Gernika", u kojoj su disharmonične slike utkane u jedno značenje u kojem laž i iluzija otkrivaju istinu. Ta Purišina "Gernika", koju je istkao u filmovima kao što su "Jutro" i "San", do danas je neprevaziđena na sceni srpskog i jugoslovenskog ratnog filma - ocenio je Vučinić.

Sam Puriša istakao je kako je sa Milenom Dravić snimio 11 ostvarenja.

- Napravio sam i tridesetak biografija, poput onih o nosiocu dvostrukih odlikovanja Budi Davidoviću ili poslednju o Branku Ćopiću. Dajem Aleksandru Avramoviću kopije da iskoristi to u budućnosti - rekao je Đorđević.

Umetnički direktor festivala Aleksandar Avramović najavio je da će sledeće godine pubilika moći da vidi izbor Purišinih filmova koji nisu do sada prikazani, i da će biti objavljena monografija sa tekstovima o reditelju, kao i nekoliko njegovih kratkih proznih radova.