BLAGO EGIPTA: Festival u Muzeju afričke umetnosti

D. MATOVIĆ

četvrtak, 27. 06. 2019. u 16:28

БЛАГО ЕГИПТА: Фестивал у Музеју афричке уметности
Već dvadeset drugi put ovaj muzej organizuje trodnevnu letnju manifestaciju, a sada je počasni gost Ambasada Egipta

POČETAK Afro festivala u petak, 28. juna će obeležiti otvaranje izložbe "Pod lupom: Staroegipatske zbirke u muzejima u Srbiji", sa vrednim i do sada retko ili nikada izlaganim predmetima iz staroegipatskih zbirki muzeja Srbije.

Već dvadeset drugi put Muzej afričke umetnosti organizuje trodnevnu letnju manifestaciju, a sada je počasni gost Ambasada Egipta.

- Izložbe, javna vođenja, koncerti, bazar, kreativne radionice, i brojni drugi programi edukacije i animacije, kreiraju atmosferu za druženje, razmenu ideja i znanja, ili pak puko uživanje u sadržajima koji se održavaju u prelepoj bašti muzeja tokom vrelih letnjih dana - kaže Emilija Epštajn, koja je sa Nenadom Markovićem, Aleksandrom Prodanović Bojović i Milicom Naumov priredila izložbu "Pod lupom".

Ekskluzivnu izložbu, čiji artefakti pripadaju hramovima i grobnicama, i hronološki se vezuju za periode od Starog Kraljevstva do Rimske ere, otvoriće ambasador Egipata Amr Alguvejli.

Pročitajte još - Drevni egipatski sarkofag na izložbi u Njujorku

- Izložba prvi put na jednom mestu predstavlja 102 predmeta iz staroegipatskih zbirki muzeja Srbije i rezultat je saradnje deset muzeja i institucija u Srbiji sa Muzejom afričke umetnosti kao nosiocem projekta - otkriva Nenad Marković. - Zahvaljujući tome u prilici smo ne samo da predstavimo retko viđene amulete, skarabeje, posude, nakit, već i da odamo omaž onim ljudima zahvaljujući kojima su ovi predmeti stigli do nas i ukažemo na značaj muzeja koji ove predmete danas čuvaju.

DIZAJN

NAJVEĆI izazov samog dizajna izložbe, koji je uradila Ivana Bunuševac, bio je da se predmetima koji su u većini slučajeva ne veći od nekoliko centimetara, da jedna nota grandioznosti i monumentalnosti koja je u skladu sa slojevima socijalno-religijskog značenja egipatskih starina - navodi Epštajnova.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije