POVODOM Vidovdanskih svečanosti, u galeriji Doma kulture u Gračanici je otvorena izložba slika i dodeljena nagrada za sveukupno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti "Longin" Milošu Šobajiću.

- Ponosan što pripadam ovom divnom srpskom narodu, koji uprkos svemu uspeva da ovde opstane - kazao je Šobajić. - Ova nagrada mi je utoliko draža jer je dobijena od mog naroda na Kosovu i Metohiji, koje je naša kolevka. Za svaki narod prvo je važna kultura, pa sve drugo. Ona je neophodna i za povezivanje srpskog naroda, a srpski manastiri i naša kulturna baština su stub oko kojeg se svi držimo i stojimo.

Pročitajte još - Miloš Šobajić: Evropa se kida po zahtevu Velikog Brata

U okviru manifestacije dodeljena je i nagrada "Dimitrije Popović" mladom akademskom slikaru Lazaru Šoševiću, poreklom iz Uroševca. Nagradu koja nosi ime sedamnaestogodišnjeg mladića mučki ubijenog u Gračanici, Šoševiću je uručio predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, Dimitrijev brat. Pored domaćih slikara na "Vidovdanskoj likovnoj koloniji" učestvovala je gošća iz Velikog Trnova u Bugarskoj, Marieta Konova.