Sto džezera na otvaranju Nišvila

Tanjug

25. 06. 2019. u 22:41

Сто џезера на отварању Нишвила

Ilustracija / Depositphotos

Pet big bendova sa ukupno sto muzičara izvešće zajedno poklon kompoziciju Duška Gojkovića “Nisville Jubilation” na otvaranju ovogodišnjeg 25. festivalskog izdanja "Nišvila" 8. avgusta
NIŠ - Pet big bendova sa ukupno sto muzičara izvešće zajedno poklon kompoziciju Duška Gojkovića “Nisville Jubilation” na otvaranju ovogodišnjeg 25. festivalskog izdanja "Nišvila" 8. avgusta.

Zajedno će nastupati big bendovi iz Niša pod vođstvom Dragoslava Petrovića, Buenos Airesa kojim diriguje Gustavo Firmenić, Čakoveca sa Mario Jagecom, Blagoevgrada sa Borisom Janevim i internacionalni tridesetočlani orkestar sastavljen od srpskih, italijanskih i albanskih mladih muzičara.

Kao specijalni gosti nastupiće i proslavljeni pijanista Lari Vučković iz San Franciska, ovogodišnji dobitnik Nagrade Nišvila za životno delo, gitarista Sandro Zerafa, direktor Malta džez festivala i poznati italijanski saksofonista Enco Favata, direktor “Santa Galura” džez festivala na Sardiniji.

PROČITAJTE JOŠ - Lujeva Truba za "Nišvil"?

U velikom finalu big bendovima će dirigovati i proslavljeni trubač Stjepko Gut, a svi će zajedno izvesti njegovu kompoziciju “Nisville“ posvećenu festivalu.
Zbog brojnosti muzičara prvi put u istoriji "Nišvila" istovremeno će funkcionisati obe glavne bine, a Stjepko Gut će svirati i dirigovati sa posebno montirane međubine.

Inače u svetu je česta praksa zajednički nastup tri big benda, ali ovo će biti prvi zajednički nastup pet big bendova. Pored kompozicija Duška Gojkovića i Stjepka Guta posvećenih "Nišvilu", big bendovi će izvesti i “Pozdrav Kauntu Bejziju” Bubiše Simića, povodom 115 godina od rođenja Kaunta Bejzija, kao i kompozi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije