SEĆANjE NA PESNIČKOG VOJVODU VOJVODINE: U Mokrinu održan 34. Memorijal „Miroslav Mika Antić“ (FOTO)

Rada Šegrt

ponedeljak, 24. 06. 2019. u 23:34

СЕЋАЊЕ НА ПЕСНИЧКОГ ВОЈВОДУ ВОЈВОДИНЕ: У Мокрину одржан 34. Меморијал „Мирослав Мика Антић“ (ФОТО)

Foto R. Šegrt

Velika zvezda zasijala je u ponedeljak uveče visoko na nebu iznad Mokrina. Kao da je htela da kaže „ ako ti jave: umro sam, ti znaš – ja to ne umem“
Velika zvezda zasijala je u ponedeljak uveče visoko na nebu iznad Mokrina. Kao da je htela da kaže „ ako ti jave: umro sam, ti znaš – ja to ne umem“. Svi okupljeni na seoskom Varoškom trgu znali su da je to svratio on, pesnički  vojvoda od Vojvodine, da „namigne malo“ i ostavi „lepršav trag“. Bio je to znak ya ovogodišnji, 34. Memorijal „Miroslav Mika Antić”. Jer tako je želeo veliki pesnik. Da se na dan njegovog odlaska u Mokrinu okupljaju pesnici i da govore stihove.

Svoju želju preneo je prijatelju, takođe pokojnom pesniku Miti Goliću iz Mokrina. Mita je ispunio želju, a Mokrinčani nastavljaju svakog 24. juna. Podržavaju ih brojni pesnici, književnici, glumci, muzičari.


Uspomenu na brata Miku i ove godine sa drugima su delili tamburaši mokrinskog orksetra „Mokas“. Pesnika, romanopisca, dramskog pisca, scenariste, režisera, novinara, slikara, estradnog umetnika, glumca, interpretatora sopstvene poezije, urednika, izdavača, mornara, boksera, boema, veselog i večitog dečaka, sećali su se glumci Voja Brajović, Milica Zarić, Svetozar Cvetković, Jelena Đokić, Milica Mihajlović i Miodrag Petrović, književnik Božo Koprivica, muzičarka Tanja Jovićević , novinar Bora Otić, književni kritičar Ivan Radosavljević.

Hteli su „da razbiju jedan mit u paramparčad“. Tako je mladi Antić počeo svoj zapis o susretu sa Žakom Preverom, pa je Mikin zemljak, književnik Mića Vujičić, to odabrao za moto memorijala.

Foto R. Šegrt

Glumac Miodrag Petrović je, kao i na pesnikovoj sahrani, ali i svaki put na memorijalu, govorio „Besmrtnu pesmu“. A kad su zazvonila zvona sa seoske crkve, kao da je pesnik poručio: „Kad mi dođe da idem, mnogo moram da idem“ . Svi su znali da on "jeste mrtav, ali ko kaže da on dole mirno spava". On vaskrsava. Svake godine u Mokrinu, 24. jula. Jer, sa njim je „čudno čak i umreti, jer on se ne završava“.


DAN RAŠE POPOVA

Osim Mike, Mokrinačni se sećaju i svog drugog peoetskog diva, Raše Popova. U sredu će, u 19 sati, biti održana druga manifestacija „Dan Raše Popova“. Sećanje na Rašu kroz poeziju, citate, anegdote i razgovor prenosiće Tode Nikoletić, Branimir Rosić, Dušan Pop Đurđev, Jovan Joca Adamov i Ljubivoje Ršumović.