Čehovljevim stopama do kraja sveta

M. KRALj

utorak, 25. 06. 2019. u 15:51

Чеховљевим стопама до краја света

Jevtić, Kolačarićeva, Markovićeva i Milošević na festivalu "Sahalinska rampa" Foto Privatna arhiva

Glumci predstave "Iluzije" o utiscima sa festivala na ostrvu Sahalin. Jevtić: Dobili smo poziv da se vratimo i igramo šta god poželimo

BEOGRADSKE "Iluzije", koje je po tekstu Ivana Viripajeva režirala Tatjana Mandić Rigonat, stigle su na najdalji istok Rusije, tačnije pacifičko ostrvo Sahalin. Na sceni pozorišta "Kukol", na međunarodnom festivalu "Sahalinska rampa", nastupili su prošle nedelje Sonja Kolačarić, Katarina Marković, Milutin Milošević i Goran Jevtić.

Ova produkcija UK "Vuk Karadžić", našla se tako među predstavama Rusije, Kine, Finske i Kazahstana, koje se od 13. do 30. juna igraju u Južnom Sahalinskom. Glumac Goran Jevtić, koji se upravo vratio iz Rusije, kaže, za "Novosti", kako su organizatori festivala prosledili kritike u kojima je naša predstava visoko ocenjena, ali i poziv na novo gostovanje:

- Ovaj poziv u kome se kaže da možemo kada god hoćemo da dođemo i igramo na festivalu i mimo selekcije, govori mnogo o tome kako smo predstavljali zemlju i kulturu iz koje dolazimo - objašnjava sagovornik. - Značajno je za srpski teatar da se pojavi i na jednom ovakvom festivalu u čiju vrhunsku selekciju smo mogli da se uverimo gledajući neke od predstava.

Pročitajte još - Tatjana Mandić Rigonat: Sve formule ljubavi

Sahalinskoj publici, smatra naš glumac, bilo je uzbudljivo i što je "Iluzije" pisao jedan od najznačajnijih ruskih savremenih dramskih pisaca, kao i to da vide kako taj tekst funkcioniše kada se prevede na drugi jezik i tumači u kontekstu druge kulture.

- Bilo je to jedno izuzetno egzotično gostovanje, a čak i mnogi Rusi, sa kojima smo se potom sreli u Moskvi, imaju želju da obiđu to ostrvo - kaže, za "Novosti", Sonja Kolačarić. - Stanovništvo Sahalina je izuzetno naklonjeno kulturi i umetnosti, a kako imaju malo toplih dana, ta dva letnja meseca, kada nisu u minusu koriste da idu u pozorište. Kolika je kod njih inače zima najbolje govori to što se do aerodroma prevoze sankama koje vuku haskiji.


Letnju raskravljenost ovog severnog ostrva koje je u susedstvu sa Japanom, prema rečima glumice, pratio je izuzetno topao prijem tamošnje publike. Posle izvođenja održan je i veoma sadržajan i uspešan razgovor o našoj predstavi, u kome su učestvovali kritičari iz Sankt Peterburga.

- Čini mi se i da nikada nismo imali tako srdačne domaćine - nastavlja glumica. - Glumci tamošnjeg ansambla "Čehov teatar", nama u čast su na zabavi posle predstave odigrali svoje dvadesetominutno, duhovito viđenje naše predstave, u kome su nas sve imitirali.

Čehovljevo ime ne nosi samo tamošnji teatar, već je ovom dramskom klasiku posvećen i muzej, u znak sećanja na njegov tromesečni boravak u ovoj nekad zatvoreničkoj koloniji, tokom 1890. godine. Svoje zapise, sa utiscima i razgovorima sa robijašima, objavio je tri godine kasnije u knjizi "Ostrvo Sahalin".

TABLA

KADA dođu na Sahalin goste dočekuje tabla: "Dobro došli na kraj sveta", i zaista je tako - otkriva Jevtić. - Upravo zato je i impresivno što se tamo odvija pozorišni festival sa predstavama izuzetnog kvaliteta iz različitih delova sveta.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije