NA upravo završenom Ravno Selo film festivalu Andro Martinović proglašen je za najboljeg reditelja debitanta, dok je film "Čovek koji je kupio Mesec" Italijana Paola Zuke najbolji po mišljenju publike. Najbolji omladinski kratkometražni film je "Praskozorje" reditelja Andrije Mugoše, a specijalno priznanje žirija osvojio je kratkometražni omladinski film "Zalazak", koji je režirala Dušanka Belada.

- Festival je ostao veran konceptu koji gaji od početka, a to je podrška mladim autorima i debitantskim ostvarenjima reditelja - naglasio je Petar Ristovski, direktor ove manifestacije.

Predsednica žirija Mirjana Janković uručujući nagradu Zlatni klip Andri Martinoviću istakla je da je njegov film "Između dana i noći" jednoglasno odabran kao najbolji.

- Kroz formu omnibusa Martinović je na vizuelno uzbudljiv način ispričao veoma emotivnu i snažnu priču o tri generacije očeva i sinova i njihovim životima i smrti - rekla je Mirjana Janković. - Prateći junake u tri prelomna perioda za istoriju ovog dela sveta, film preispituje odluke očeva i sinova koje se neminovno reflektuju ne samo na njihove živote već i na širi društveni kontekst koji je zapravo sistemom spojenih sudova povezan sa samim akterima.

Pročitajte još - "Ravno Selo film festival" - u znaku debitanata

Proglašnju pobednika nije prisustvovao reditelj Paolo Zuka, ali je obrazloženje žirija za Zlatni klip publike predočila predsednica žirija Marija Maraš:

- Film "Čovek koji je kupio Mesec" osvojio je srca publike Ravnog Sela. Urnebesna komedija o sardinijskom ribaru koji je obećao Mesec ženi koju voli i o frenetično smešnoj potrazi za njim od jeseni će biti u distribuciji i u srpskim bioskopima.

Petar i Lazar Ristovski

Plaketu Prvi metar za najbolji kratkometražni omladinski film Andriji Mugoši je uručio Aleksandar Protić.

- Vizuelno i montažno precizan film "Praskozorje" na vešt način prikazuje kontrast prelepih predela Crne Gore i beznađa koje u njemu vide nove generacije. Da li između dileme - "tamo negde" biti bilo šta ili naizgled nigde biti to što jesi, možda postoji i treće rešenje? U pitanju je hrabra tema koja u srž postavlja pitanje slobode - obrazložio je odluku žirija Protić.

Preksinoć je na svečanom zatvaranju proglašen i pobednik filmske radionice u saradnji sa revijom "Filmić", čiji je mentor bila Lora Đurović. To je film "Sergej kruži Ravnim Selom" koji su napravili Stefan Asentić, Luka Đuričin i Jovana Dević, a u tome im je pomogla i osmogodišnja glumica Milica Bašić.

Pročitajte još - PAOLO ZUKA PRVI PUT U SRBIJI: Publika je željna smeha

Kao i prethodnih godina, festival su podržali Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture, Grad Vrbas i producentska kuća "Zilion film" i mnogobrojni prijatelji.

Zadovoljna publika

NOVI DOM KULTURE 2021.

OSNIVAČ festivala, glumac Lazar Ristovski je podsetio da je pre tri godine posle premijere njegovog filma "Dnevnik mašinovođe" na zgarištu Doma kulture u Ravnom Selu odlučio da pokrene inicijativu za njegovu obnovu.

- Zato je nastao ovaj festival - rekao je Ristovski. - Projekat novog Doma kulture je gotov i dozvola se očekuje sledeće nedelje kako bi se počelo sa gradnjom. Planira se da novo zdanje bude gotovo za Ravno Selo film festival 2021. godine.