ZBORNIK Kruševačke filozofsko-književne škole predstavljen je u sredu u Udruženju književnika Srbije u Beogradu. Čak osamnaest autora priložilo je radove na temu iskustva srpske književnosti, filozofije i kulture u kontekstu stogodišnjice od osnivanja Jugoslavije.

- Jugoslavija se nije raspala, već je razbijena na divljački način. Zaslužni za to nisu poneli odgovornost, nego je krivica prebačena na narod koji ju je stvorio, za nju najviše krvario i na samom kraju pokušavao da je spase. Neprirodno je bilo smatrati da će doveka trajati nešto u čijem su nastajanju učestvovale velike sile i što pacifikuje srpski element. Važno je da ne ponovimo zablude i lekcije koje smo naučili na teži način - istakao je Časlav Koprivica.

PROČITAJTE JOŠ - Život posvećen umetnosti i kulturi

U dvadesetoj zbirci našli su se tekstovi Stojana Đorđića, Ljubomira Kljakića, Časlava D. Koprivice, Slobodana Kanjevca, Bojana Jovanovića, Zorana Avramovića, Slobodana Antonića, Milana Brdara, Velibora Lazarevića, Marka Nedića, Slavice Garonje Radovanac, Zorane Opačić, Slađane Ilić, Radomira Andrića, Gordane Vlahović, Saše Radovanovića, Ranka Pavlovića i Ljubiše Đidića.

- Ono što se u Srbiji dešava poslednjih trideset godina posledica je fatalnog pogrešnog političkog izbora sa početka 20. veka. Ni prva ni druga Jugoslavija nije mogla da uredi nacionalno pitanje i demokratski poredak, čak i da je opstala još sto godina ne bi to rešila - naglasio je Zoran Avramović.

NOVO ZASEDANjE

OVOGODIŠNjE zasedanje ove jedinstvene škole održaće se u petak i prekosutra u Kruševcu, u okviru Vidovdanskih svečanosti. Budući da su mnogi stvaraoci istovremeno bili filozofi, mislioci i književnici, tema zasedanja biće "Prožimanje filozofskih i književnih ideja".