Premijerka Ana Brnabić posetila je večeras srpski Kulturni centar u Parizu, gde je obišla izložbu "Sava Šumanović i tajna pod kupolom" Galerije Matice srpske.


Izložba je otvorena u maju povodom obeležavanja 180 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Francuske.


Prikazan je i kratka video prezentacija platforme "Srbija stvara", koju je pokrenula Vlada Ane Brnabić, a čiji je deo i Galerija Matice srpske.


Brnabić je na prijemu rekla da je ovo godina u kojoj dve zemlje slave 180 godina diplomatskih odnosa i u kojoj ćemo posle više decenija ponovo uspostaviti bliske, tradicionalno dobre odnose.


Pročitajte još: BRNABIĆ POSLE SASTANKA SA FRANCUSKIM KOLEGOM: Priština da ukine takse, siguran put do sastanka u Parizu


"Preci su nam ostavili bratske odnose. Uvek smo se borili za iste vrednosti, a uloga nas političara da te odnose očuvamo i kao takve ostavimo budućim generacijama", rekla je predsednica vlade.


U tom smislu su, kaže, veoma važni sastanci koje je danas imala u Parizu, kao i predstojeća poseta predsednika Emanuela Makrona Srbiji.


Kultura i umetnost od posebnog su značaja za odnose dve zemlje, rekla je Brnabić.


Ako nas je nešto povezivalo, osim borbe za iste vrednosti, kaže Brnabić, to su umetnici - od Save Šumanovića do Vlade Veličkovića, koji je prisustvovao prijemu.


Pored političke transformacije zemlje, prioritet Vlade Srbije su umetnost, kultura, znanje, inovacije, istakla je Brnabić i dodala da su danas, za razliku od ranijih vremena, ministarstva koja pokazuju snagu jedne zemlje - ministarstva obrazovanja i kulture.


Prijemu su prisustvovali mnogobrojni predstavnici političkog, kulturnog i umetničkog sveta Pariza.