Aleksiću dodeljen Vasko Popa

Jl. B. - J. S.

ponedeljak, 17. 06. 2019. u 19:53

Алексићу додељен Васко Попа

Foto M. Labudović

Poznat dobitnik prestižne nagrade koja nosi ime našeg velikog pesnika

KNjIŽEVNO priznanje "Vasko Popa" pripalo je Dejanu Aleksiću za knjigu pesama "Radno vreme raja", u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.

- Vest sam primio sa radošću i uzbuđenjem koje je neminovno pri pomenu imena najvećeg među velikima - kaže, za "Novosti", Aleksić. - Svaka ozbiljna periodizacija srpske lirike nezamisliva je bez književnoistorijske orijentacije na "pre" i "posle" Pope. Njegova poezija je ključ kojim je našem jeziku omogućen ulaz u prostore modernog pesničkog izraza, ali, istovremeno, i istinska potvrda značaja kulturnog nasleđa u živom tkivu svake savremenosti, ukoliko pretenduje da bude živa. Stoga je za mene dolazak priznanja koje nosi njegovo ime više od formalne književne nagrade, jer moj stvaralački refleks pokreću sile istog smislotvorstva.

Odluku o laureatu većinom glasova doneo je žiri u sastavu Radomir Andrić, Duško Novaković, Vladimir Gvozden, Slavomir Gvozdenović i Jovan Zivlak (predsednik).

PROČITAJTE JOŠ - Zakleti levičar i nostalgičar

U obrazloženju je, između ostalog, konstatovano i da Aleksić uspeva da u svojoj poeziji na smiren način očuva mogućnost čuda i čuđenja, ali u ključu otklona od neposredne, naivne fascinacije.

- On će, tako, evocirati na trenutke poeziju Vaska Pope, pevati o sirćetu ili o nekakvom prolaznom susretu, o plaži, o oveštaloj frazi ili o istrošenom žanru putopisa kako bi nam otkrio jezičku i smisaonu iskru u naizgled depatetizovanoj, banalnoj i oskudnoj stvarnosti. S druge strane, on ostvaruje složenu mrežu vezanu za literarno iskustvo simbolizma i borheovskih lavirinata - zapazio je žiri.URUČENjE U VRŠCU

NAGRADA "Vasko Popa", koju od 1995. dodeljuje Agencija Đorđević, biće uručena dobitniku 29. juna u Vršcu, na dan pesnikovog rođenja, tačno u podne. Priznanje se sastoji od povelje s Popinim likom, rad akademskog slikara Milana Blanuše, i novčanog iznosa čiji darodavci su Grad Vršac i "Senzal kapital" iz Beograda.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije