PREMIJEROM opere "Rigoleto" u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, počeo je Prvi festival opere, koji će trajati do 21. juna. Opera za najmlađe i konceptualno različite predstave obeležiće prvu smotru ovakve vrste u Novom Sadu. Ideja je da ovaj muzički žanr bude promovisan, a operska publika omasovljena.

Novosadski praznik operske muzike trajaće sedam dana, a publika će imati prilike da vidi konceptualno različite predstave, između ostalog, i opere za najmlađe. Koncerti festivala biće izvođeni na nekoliko lokacija - u Srpskom narodnom pozorištu, novosadskoj Sinagogi, na brodu "Cepelin" i u Katoličkoj porti.

Danas je Dečji dan, kada će biti izvedena opera za decu "Snežana i sedam patuljaka", na brodu "Cepelin", od 16 sati. Takmičenje solo pevača na programu su u utorak, od 10 sati, i u sredu, od 11 sati, u Srpskom narodnom pozorištu.

Pročitajte još: Sedam opera u osam dana

Gala koncert "Mlade nade" biće održan 20. juna, u Katoličkoj porti, kada će nastupiti pobednici takmičenja solo pevača i Vojvođanski simfonijski orkestar. Koncert povodom Svetskog dana muzike, kojim će svečano biti i zatvoren Prvi festival opere, biće održan 21. juna, u Srpskom narodnom pozorištu.

POSLE 122 GODINE

Svečano otvarajući festival, pokrajinski sekretar za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević rekla je da je ovo istorijski događaj.

- Prva opera u našem najstarijem nacionalnom teatru, Srpskom narodnom pozorištu, izvedena je pre 122 godine. Za te 122 godine nismo smogli snage da organizujemo jedan ovakav festival, to smo tek sada učinili - istakla je Miloševićeva.