Vladetino viđenje društva i sebe

Jl. Banjanin

13. 06. 2019. u 11:04

Владетино виђење друштва и себе

Sa promocije u Narodnoj biblioteci Srbije, Foto I. Marinković

Predstavljena posthumno objavljena knjiga akademika Jerotića. U "Dnevniku" preispituje svoju ličnost, poglede na svet, dileme...

PRVA knjiga "Dnevnika" Vladete Jerotića, u izdanju zadužbine sa njegovim imenom i kuće Ars Libri, predstavljena je u sredu uveče u Narodnoj biblioteci Srbije. Akademik Jerotić je, na očev podsticaj, dnevničke beleške počeo da vodi od 14. godine, pa je, tako, ovaj dnevnik datiran od 1938. do 1945.

- Ovo je memoarsko-dnevnička građa koju je Jerotić sam uređivao godinama, sa namerom da se posthumno objavi. Početnu godinu je sažeo, a kasnije delove zapisa je direktno prenosio ili obrađivao iz ugla zrelog čoveka - istakla je urednica izdanja Irena Arsić. - Mogu najaviti da će Zadužbina objaviti i prošireno izdanje. Takođe, postoji i dnevnik Momčila Jerotića, vođen od samog Vladetinog rođenja pa do njegove 20. godine, koji na drugačiji način obrađuje iste događaje.

Pročitajte još - BRIŽNI VIDAR SRPSKIH DUŠA: Preminuo Vladeta Jerotić

Žarko Trebješanin naglašava da je pred čitaocima vredan dnevnik odrastanja značajne ličnosti, u kojem se prepliću poetski jezik uvida u sebe i štur reporterski jezik sa opisima ratnih zbivanja.

- U zapisima se ogleda odnos prema roditeljima, nerazumevanje i adolescentski bunt, mada je sigurno mnogo toga prećutano. U više navrata Vladeta se vraća na odnos sa ocem koji je ambivalentan. Bilo bi veoma dragoceno objaviti očev dnevnik, jer bi bilo prilike sagledati odnos sa obe strane - kaže Trebješanin. - Na više mesta Jerotić ponavlja da ga zanosom i srećom ispunjavaju Bog, muzika i priroda. Iznosi dilemu o izboru između poziva lekara i sveštenika, ali, pre svega, promišljanje o smislu života, koje nalazi u pobedi nad samim sobom. Ovaj dnevnik je izuzetno značajna hronika rata, društva u tranziciji, ali i analiza saznajnog, emocionalnog, socijalnog i moralnog sazrevanja vanserijskog intelektualca.

Goran Maksimović ocenio je kako Jerotićev tekst možemo sagledati kao beletristički u kojem dnevnička poglavlja čine podnaslove u velikoj mozaičkoj slici romana odrastanja:

- Postoje tri polja u toj slici. U subjektivnom značenju Jerotić preispituje svoju ličnost, poglede na svet, dileme... U objektivnom aspektu daje opise života u okupiranom Beogradu, ali i u unutrašnjosti, kao i niz istorijskih činjenica. Treće polje čini metafizika, odnosno Jerotićevo interesovanje za nauku, umetnost i religioznost.

Jerotićev odnos prema muzici publici je približila Nina Aksić, koja je istakla kako se u Jerotićevoj večnoj borbi dobra i zla, idealizma i realizma, našla i ona između trećeg i četvrtog stava simfonije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)