GRUPA osuđenika Okružnog zatvora u Beogradu u utorak je posetila Narodni muzej i obišla deo stalne postavke uz stručno vođenje kustosa. Ova poseta, u saradnji Narodnog muzeja i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, realizuje se prvi put i deo je projekta "Art paket".

Prema rečima direktorke Narodnog muzeja Bojane Borić Brešković, ova kulturna institucija uvek će biti na raspolaganju svima, kako bi različite grupe mogle da upoznaju naše nasleđe.

PROČITAJTE JOŠ - "Osuđenici" u Kući kralje Petra I Karađorđevića

- Smatramo da umetnost oplemenjuje i duboko verujemo da umetnost na svaki način može da donese radost - ističe direktorka. - Zato smo početkom godine pokrenuli ovaj projekat u saradnji sa "Art centrom". Ovo nije prvi ni jedini put i želimo da nastavimo ovu saradnju, te da kroz radionice omogućimo pristupačnost našeg nasleđa i naših kulturnih dobara svima.

Upravnik Okružnog zatvora u Beogradu Zvonko Grulović navodi da mu je veliko zadovoljstvo što je sa osuđenicima posetio Narodni muzej što se, kako kaže, ne dešava često. On objašnjava da će ova poseta zatvorenicima mnogo značiti, te da će poboljšati atmosferu i pozitivo promeniti njihov način razmišljanja.

- Ova poseta mi znači mnogo, jer dosad nisam imao priliku da se bavim kulturom, iako sam želeo - ispričao nam je svoje utiske osuđenik D. B. (41) iz Beograda. - Zahvaljujući ovom projektu, sagledao sam svoj život kroz umetnost, pokušao da upoznam sebe malo bolje i da iskoristim sve prednosti toga što sam u ovim godinama došao u ovu instituciju, kao ne bih ponovio svoje greške.

PROČITAJTE JOŠ - ZATVORENICI BAŠ DOBRE KOMŠIJE: Sredili zapušteni košarkaški teren

Bojana Borić Brešković i Zvonko Grulović

RADIONICE U ZATVORU

OSOBE koje izdržavaju kaznu još su se u zatvoru upoznale sa delom nacionalne kulturne baštine kroz projekcije eksponata iz Narodnog muzeja. Kroz vođeni kreativni proces, zabeležili su svoje refleksije i sećanja koja u njima bude umetnička dela.