KNjIGE su moja svakodnevna, letopisačka rabota. Pored nekih stvari ne mogu da prođem a da ponešto ne zabeležim. Ne može sve da uđe u prozu ili poeziju, ali može u jednu ovakvu vrstu komentarisanja - kazao je u utorak pisac i akademik Milovan Danojlić na promociji poslednjeg dela trilogije "Pisma bez adrese", u izdanju "Službenog glasnika". - Ove tri knjige su lirske hronike o različitim temama sa kojima sam se susretao u ovim poodmaklim godinama, napisane u tradiciji nekih mojih ranijih knjiga i lirskih rasprava.

PROČITAJTE JOŠ - Milovan Danojlić: Prodavao sam prvi broj „Novosti"

Trilogija "Pisma bez adrese", započeta je 2012, a na osnovu tekstova koje je poznati književnik objavljivao u magazinu "Pečat". U njima on piše o iskustvima, lokalnim ali i svetskim događajima, privatnim susretima, ali i daje svoja promišljanja o temama važnim za svoje dve zemlje - Srbiju i Francusku.

- Ako hoćete da budete u neprestanom dosluhu sa lepotom i smislom, da vidite dalje i da mislite dublje o istoriji, tradiciji, kulturi i neposrednoj stvarnosti onda će biti korisno da se latite knjiga-hronika "Pisma bez adrese" Milovana Danojlića - poručio je na tribini kritičar Mileta Aćimović Ivkov.

Po njegovim rečima, Danojlić se smatra "najboljim stilistom u našoj književnosti, od koga se učimo potrebi da se održi čistota maternjeg jezika":

- On je u svemu pesnik, ali pesnik koji ima unutarnju potrebu za posmatranjem stvari, pojava i procesa oko sebe. Kroz taj okular nastale su ove njegove knjige lirskih hronika.

I urednik u "Glasniku" Petar V. Arbutina napominje da su Danojlićevi tekstovi precizni i lirski, "jer ih piše pesnik koji je zabrinut nad onim što se u svetu oko njega i u njegovoj rodnoj zemlji dešava."

Zlatica Đokić Katanić, Mileta Aćimović Ivkov, Milovan Danojlić i Petar Arbutina

- Tri knjige "Pisma bez adrese" su jasan postament na osnovu koga možemo da rekonstruišemo sve naše kukavičluke, sve naše nespokoje i sve hrabrosti. Ova dela su iznad svega neposredna i zanimljiva svedočanstva - poručio je Arbutina.

Promociji je prisustvovao pesnik Dragan Kolundžija, višedecenijski prijatelj akademika i njegov školski drug iz 13. beogradske gimnazije na Banovom brdu koji je poručio da je "Milovan Danojlić velik u svemu, i u životu i u književnosti i da se uvek držao istine".

- On je ne samo pesnički drug nego i moj drug iz života, kada su Požeškom ulicom još išle seljanke iz Žarkova sa mlekom na ramenima. Ta vremena su davno prošla - sa setom je zaključio Danojlić.

PROČITAJTE JOŠ - Milovan Danojlić: Zapad će pojesti sopstvene laži

ISPRAVITI NEPRAVDE

NEDAVNO završena trilogija "Pisma bez adrese" dobila je i prvu nagradu - "Grigorije Božović", koja je Danojliću pre nekoliko dana uručena u Zubinom potoku. Osvrćući se na ovaj događaj akademik je poručio:

- Dirnut sam nagradom koja nosi ime pisca Grigorija Božovića, streljanog bez suđenja i bez razloga. Takvi pisci i takva dela u ovo naše vreme ipak doživljavaju neku posmrtnu slavu i rehabilitaciju, kao što je to slučaj sa Božovićem. To mi budi nadu da će se i današnje nepravde jednog dana ispraviti.