PEJZAŽ je bio omiljena tema Save Šumanovića, a posebno je voleo svoj sremski krajolik. Iz bogate riznice koja nosi ime ovog našeg slavnog slikara, u Veliku galeriju beogradskog Doma Vojske Srbije uutorak stiže izložba "Šidski pejzaž Save Šumanovića".

- U umetničkom fondu Galerije slika "Sava Šumanović" iz Šida čuva se više od 150 slika inspirisanih "šidskim krajinama" - kaže, za "Novosti", Vesna Burojević, direktorka ove institucije. - Decembra prošle godine, u Šidu smo otvorili izložbu sa istom temom, prema analizi naše saradnice, poznate istoričarke umetnosti Žane Gvozdenović. Na toj postavci, koja je još u toku, predstavljeno je gotovo 40 dela, dok će u Beogradu biti izloženo 27 slika. U Šidu čuvamo toliko vrednih Šumanovićevih pejzaža da bismo mogli da pravimo čitave serije izložbi.

Umetnik je na ovim platnima, kako otkriva sagovornica, u svom bogatstvu kolorita i svetlosti, ovekovečio promene godišnjih doba, različito doba dana, mnogobrojne puteve, sokake, njive, šumarke i usamljena stabla, vedra neba, razigrane oblake...

- Imajući u vidu obrazovanje Save Šumanovića, njegovu promišljenost i posvećenost radu, iskustvo Pariza i njegove stavove o umetnosti, svesni smo da pejzaži koje je naslikao nisu samo likovni doživljaji - piše u najavi izložbe u beogradskom Domu Vojske.

PROČITAJTE JOŠ - "Kupačice" za 18.500 evra

- U svoj svojoj čistoti, jasnoći, svetlini i toplini, oni su ogledalo duše slikara.

Među 27 dela koja su izabrana iz bogatog fonda Galerije slika "Sava Šumanović", mnogo je onih koji se ne izlažu tako često, a kako nam otkriva Vesna Burojević, dva pejzaža su upravo stigla sa restauracije. Kako ističu u kući koja čuva uspomenu na likovnog velikana, najteže im je kada moraju da odluče koje slike ostaviti u depou.

"Periferija Šida pod snegom"


PROČITAJTE JOŠ - IZLOŽBA ŠUMANOVIĆEVIH DELA: Savin stub pod kupolom

- Imajući u vidu da je u poslednjih deset godina ovo treća izložba realizovana u saradnji sa Medija centrom "Odbrana", opredelili smo se da pružimo mogućnost posetiocima da se upoznaju s delima koja nisu ranije izlagana u ovom prostoru, da izložimo slike koje su nedavno restaurirane i pružimo im mogućnost da uživaju u dijalogu sa posmatračima - kažu u šidskoj galeriji, osnovanoj 1952. na osnovu darovnog ugovora umetnikove majke Perside Šumanović.

Sava Šumanović / Foto Arhiva Novosti


Ona je, deset godina posle smrti sina jedinca, poklonila gradu Šidu legat neprocenjive umetničke i materijalne vrednosti, u kome se danas čuva 417 dela likovnog velikana.

Izložba u Domu Vojske biće otvorena do 27. jula.

"Seoska ulica sa drvoredima"


SVETLO SREMA

TAJ šidski kraj je najslikovitiji kraj i meni najlepši (posle njega okolina Pariza)... Taj kraj, njegovo sunce i svetlo učinili su da ćete moje slike opet naći vedrim i jasnim tonovima slikane, kao one što su bile na izložbi 1928. u Beogradu, a koje su bile svetlo Srema odneseno u pariski pejzaž, a sada je sve to samo primenjeno na ovaj kraj koji je uistinu takav - zapisao je Šumanović u katalogu svoje izložbe na beogradskom Novom univerzitetu, 1939. godine.