Takmičenje za Zlatno zrno

B. Đ.

ponedeljak, 10. 06. 2019. u 10:28

Такмичење за Златно зрно

Predstava "Petrijin venac" / Foto Atelje 212

Najavljena ugledna šesta glumačka smotra "Bucini dani" u Aleksandrovcu. Stručni žiri je odabrao pet naslova

POZORIŠNI festival "Bucini dani", šesti po redu, biće svečano otvoren u utorak predstavom "Petrijin venac" Dragoslava Mihailovića, u režiji Bobana Skerlića (Atelje 212), u Domu kulture "Milosav Buca Mirković" u Aleksandrovcu.

U okviru ovogodišnje manifestacije, u ponedeljak u podne biće izvedena predstava za decu "Pepeljuga" Gradskog pozorišta "Teatar 91" iz Aleksinca.

Zamišljen kao glumački festival sa idejom da sačuva uspomenu na jednog od najčuvenijih Župljana, večitog pozorištnika Milosava Bucu Mirkovića, i trag koji je ostavio u pozorišnom i književnom životu nekadašnje države, kao i ogromno poštovanje koje je imao za instituciju glumca, tradicionalno će u šest festivalskih dana pretvoriti njegovu rodnu Župu u veliku pozorišnu scenu.

Za takmičarski program odabrano je pet predstava. Pred publikom će, osim "Petrijinog venca", biti i "Režim ljubavi" Tanje Šljivar u režiji Bojana Đorđeva (Atelje 212), "Tartif", autorski projekat Igora Vuka Torbice (SNP i Narodno pozorište Sombor), "Jami distrikt" Milene Bogavac u režiji Kokana Mladenovića (koprodukcija Centra za kulturu Tivat, Bitef teatra, Asocijacije MASZK Segedin, Think Tank studija) i "Mala mađarska pornografija", po tekstu Petera Esterhazija i u režiji Nikite Milivojevića (Novosadsko pozorište).

PROČITAJTE JOŠ - Dani posvećeni Buci Mirkoviću

Smotra će trajati do 16. juna, a stručni žiri, u sastavu Dušanka Stojanović Glid, Andrej Šepetkovski i Đurđa Tešić, dodeliće "Zlatno zrno" za najbolju mušku ulogu, najbolju žensku ulogu, za najboljeg mladog glumca/glumicu i za glumačku bravuru. Biće dodeljena i nagrada "Milosav Buca Mirković" za glumačko ostvarenje festivala i nagrada za najbolju produkciju "Minja Obradović".

PROČITAJTE JOŠ - "Zlatno zrno" za najbolje

PRATEĆI PROGRAM

OSMIŠLjEN je i bogat prateći program, koji će obuhvatiti izložbu "Umetnost glume ili traganje za istinom" Pozorišnog muzeja Vojvodine o životu i delu Svetlane Bojković, književni segment "Zavičajni pesnici Buci u čast" i razgovor o aktuelnim pozorišnim temama pod nazivom "Referendum za pozorište", što je i moto ovogodišnjeg festivala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije