STOTINU "najbržih" čitalaca Mišela Uelbeka, koji su mesecima unapred bili rezervisali svoja dva minuta sa velikim piscem - ipak je u petak ostalo bez potpisa autora u svojim primercima "Serotonina", "Pokoravanja", ili ostalih njegovih romana, te upravo objavljene poetske zbirke "Ne mirim se". Dugo iščekivani susret sa književnikom koji uživa slavu rok-zvezde omeo je - kvar na avionu, zbog kog je let za Beograd u četvrtak uveče odložen, a slavni pisac ostao u Parizu do petka. Zbog ovog odlaganja nije trpeo glavni program festivala KROKODIL, gde je Uelbek najavljen kao zvezda prve festivalske večeri i programa u "Kombank dvorani".

PROČITAJTE I: Uelbek izabrao Srbiju

Ipak, oni najodaniji poklonici najvećeg književnog proroka današnjice, koji su uspeli da uđu među sto srećnika sa kojima je on trebalo da se susretne tokom popodneva u KROKODIL-ovom centru - umesto željenog potpisa i susreta sa legendom, dobili su mejlove izvinjenja od organizatora. Naime, tik pred početak tog planiranog četvoročasovnog druženja sa čitaocima, slavni gost je bio usred leta ka Beogradu, i to u najboljem slučaju - budući da su svi detalji u vezi sa njegovim kretanjem morali ostati u najstrožoj tajnosti. Zbog toga se u petak u dva po podne u bašti KROKODIL-ovog centra zatekla tek jedna gospođa sa primerkom "Serotonina", objašnjavajući da nije uspela na vreme da se prijavi i uđe u "stotinu odabranih", već je došla "naslepo", u nadi da će uspeti nekako da dođe do svog omiljenog autora. Istini za volju, to bi joj teško pošlo za rukom i da je Uelbek stigao na vreme i da je ovo potpisivanje upriličeno - ako se uzmu u obzir strogi zahtevi gosta da mu mora biti obezbeđen potpuno zatvoren, intimni susret sa poštovaocima njegovog dela, bez prisustva ikoga "van spiska".

Za pomenutu čitateljku, kao i za sve ostale koji se na ovom spisku nisu našli, Mišel Uelbek bi trebalo da bude gost i svog srpskog izdavača, Booka, u čijoj je knjižari zakazano još jedno potpisivanje knjiga čuvenog Francuza, i to za danas od 14 do 18 časova.

Svi koji nisu ni pretendovali na susret "jedan na jedan", već su poželeli samo da Uelbeka vide i čuju, što je izuzetna prilika budući da je odbio pozive iz više od 40 zemalja da bi onaj iz Srbije prihvatio - kupili su ulaznice za KROKODIL i "Kombank dvoranu", gde je za sinoć najavljen razgovor Ane Otašević sa piscem, uz odlomke iz romana "Serotonin" u interpretaciji glumca Borisa Isakovića.

Gosti prve večeri festivala bili su i Vladimir Tabašević, gošća iz Makedonije Rumena Bužarovska i Bojan Babić, te naš legendarni filmski i pozorišni reditelj i pisac - Goran Marković.


REGIONALNE ZVEZDE

ZVEZDA druge večeri festivala KROKODIL biće mađarska književna zvezda Laslo Krasnahorkai, koji će razgovarati sa Markom Čudićem. Za večeras je najavljen i zajednički nastup dvojice najistaknutijih regionalnih autora Miljenka Jergovića i Svetislava Basare, a predstaviće se i poznati bugarski pisac Georgi Gospodinov, Lana Bastašić... Tokom festivala, Jan Vagner i Federiko Italijano predstaviće Grand Tour, veliku antologiju evropske poezije nedavno objavljenu u Nemačkoj, u koju je uvrštena i poezija naše poznate pesnikinje Ane Ristović.