PREMA oceni žirija, predstava "Hasanaginica" u izvođenju ansambla Novosadskog pozorišta/Ujvideki Szinhaz, a u režiji Andraša Urbana, najbolje je ostvarenje viđeno na 64. Sterijinom pozorju. Festival je uručenjem nagrada svečano zatvoren u ponedeljak uveče u Novom Sadu.

Urbanovoj predstavi dodeljene su još četiri Sterijine nagrade: za glavnu ulogu glumici Marti Bereš, a zatim i Vedrani Božinović za dramaturgiju i Ireni Popović, autorki muzike. Berešovoj je za ulogu Hasanaginice dodeljeno i priznanje lista "Dnevnik".

Među ukupno osam predstava u takmičarskoj selekciji domaće drame, prema odabiru selektora Svetislava Jovanova, reditelj Urban imao je na minulom Pozorju još jednu. Reč je o komadu M.I.R.A. (BITEF teatar, Beograd) posvećenom legendarnoj Miri Trailović, rodonačelnici Bitefa. Za glumačku kreaciju u ovoj predstavi Sterijino priznanje dodeljeno je Mirjani Karanović, a za dramaturgiju i ove predstave nagrađena je Vedrana Božinović.

- Veoma sam zadovoljan kako je prvenstveno reagovala publika na obe moje predstave. Za mene je to bilo dragoceno iskustvo, jer publika je prepoznala moju poruku o dvema veoma snažnim ženama - rekao je Urban za "Novosti."

Ukus sterijanske publike potpuno se poklopio sa ocenom žirija, ali povodom predstave "Kozocod", urađene po tekstu i u režiji Vide Ognjenović, a u izvođenju Gradskog pozorišta Podgorica. Osim za tekst, Sterijinu nagradu dobio je Igor Đorđević za ulogu Profesora, kao i Geroslav Zarić za scenografiju. Publika je ovoj predstavi u celini dala visoku ocenu 4,66.

PROČITAJTE JOŠ - VIMINACIJUM FEST: „Hasanaginica“ i Ozren Grabarić pobednici

- Veoma sam zadovoljna što i žiri i publika Pozorja misle isto, jer publika je sastavni deo pozorišta, i ovo je dokaz da smo ovom predstavom postigli to jedinstvo sa publikom - kazala je Vida Ognjenović, kojoj je ovo treća Sterijina nagrada za tekst.

"Petrijin venac", Foto Atelje 212

Ona je ocenila da se ne može govoriti o krizi domaće drame, jer katedre dramaturgije dobro rade, rezultati su očigledni, a dela naših dramskih pisaca izvode se i u Srbiji i na inostranim pozornicama.

Reditelj Kokan Mladenović laureat je Sterijine nagrade za režiju predstave "Karolina Nojber" Nebojše Romčevića, u izvođenju NP Republike Srpske (Banjaluka). Za tumačenje Petrije gradske u predstavi "Petrijin venac" Dragoslava Mihailovića, a u režiji Bobana Skerlića, nagrađena je Jovana Gavrilović, dok je Tihomir Stanić u ulozi Ljubiše proglašen najboljim epizodistom.

Ova predstava ima i najbolju scensku muziku (autor Irena Popović) i najbolje kostime koje je kreirala Tatjana Radišić, dok je Ivan Marković za ulogu Dobrivoja proglašen najboljim mladim glumcem. Njemu je pripala nagrada iz Fonda "Dara Darinka Čalenić".

"Kozocid", Foto Gradsko pozorište Podgorica

PREGLASAVANjE

ŽIRI Pozorja u sastavu: Dževad Karahas, književnik, predsednik Žirija, Andrea Janković, glumica, Dora Delbjanko, dramaturškinja, Dragica Laušević, kostimografkinja, i Dušan Petrović, reditelj, većinu odluka nije doneo jednoglasno.

- Činjenica da su odluke uglavnom donesene većinom glasova svedoči o tome da smo imali težak i lep zadatak, koji smo ozbiljno shvatili - poručili su članovi žirija.