Pozorišni spektakl u Viminacijumu

D. Novković

02. 06. 2019. u 17:15

Позоришни спектакл у Виминацијуму

Dr Miomir Korać, Galina Perić, Bojan Ilić, Mihajlo Nestorović i Predrag Paunović - Foto D. Novković

Međunarodni festival okupiće teatre iz Srbije i okruženja. Koncert Radeta Šerbedžije na svečanom otvaranju. Pred publikom šest predstava

U ARHEOLOŠKOM parku "Viminacijum" od 24. do 30. juna održaće se Međunarodni pozorišni festival "Viminacijum fest - mitovi stari i novi", na kojem će učestvovati profesionalna pozorišta iz Srbije i okruženja, po izboru selektora Mihajla Nestorovića.

- Ceo Viminacijum je veliki scenski i teatarski prostor, a takvih mesta je malo u Evropi. Na njemu će publika imati priliku da pogleda predstave i izuzetne pozorišne profesionalce - istakao je Nestorović.Festival će otvoriti revijalni program - koncert poznatog glumca Radeta Šerbedžije i orkestra "Zapadni kolodvor". Naredne večeri igra se prva takmičarska predstava - "Bakhe", po tekstu Euripida i u režiji Lenke Udovički, u izvođenju Ulyssis teatra sa Briona i Zagrebačkog kazališta mladih. Državno mađarsko pozorište iz Temišvara 26. juna odigraće predstavu "Sonet 666" Vilijema Šekspira, u režiji Kokana Mladenovića.

Sledeću predstavu - "Na Drini ćuprija" po romanu nobelovca Ive Andrića, takođe u režiji Mladenovića, odigraće glumci SNP iz Novog Sada. Dan kasnije, nastupa Slovensko narodno gledališče "Drama" iz Ljubljane, sa predstavom "Devojčica sa žicama", u režiji Marjana Nećaka. Poslednje takmičarske večeri publika će videti komad "M.I.R.A" Bitef teatra, čiju režiju potpisuje Andraš Urban.

Pročitajte još: Rade Šerbedžija otvara "Viminacijum fest"

- Maštao sam da na ovom prostoru spojimo istoriju i umetnost i taj moj san se ostvario. Ne verujem da se još negde u Evropi organizuje ovakav pozorišni festival - napomenuo je dr Korać.

POČAST U ČAST pobednika, završne večeri glumački ansambli Narodnog pozorišta iz Prištine i Pozorišta "Zoran Radmilović" iz Zaječara, izvešće predstavu "Žene iz Troje", po tekstu Euripida, u režiji Nebojše Bradića.

Završne večeri, stručni žiri, u sastavu: Dejan Mijač, Miodrag Tabački i Saša Torlaković, proglasiće najboljeg glumca i najbolju predstavu, kojima će se dodeliti nagrade "Zlatna fibula" i "Viminacijum maksimus".

O festivalu su govorili i Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca, Galina Perić, direktorka Centra za kulturu i producent Predrag Paunović. Oni su se složili da se radi o velikom i zahtevnom projektu, ali da će, zajedničkim snagama, učiniti da festival protekne u najboljem redu.

Kompleks Domus na Viminacijumu


ULAZNICE I PREVOZ

PREDSTAVE se igraju od 21 sat, u amfiteatru, Limesu i Domusu, a cena ulaznica je 1.000 dinara za koncert Radeta Šerbedžije i 500 dinara za predstave. Prvih 300 najbržih građana, mogu kupiti komplet ulaznica za 2.500 dinara. Publika će svake večeri imati besplatan autobuski prevoz, koji će ih dovoziti iz Požarevca.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije