U OKVIRU 28. Beogradskog letnjeg festivala, koji će biti održan od 21. juna do 7. jula, naći će se dvadeset kulturnih programa, od gostovanja doajena glumišta Radeta Šerbedžije do muzičko-scenskog performansa mladog "jutjubera" Bake Praseta (Bogdana Ilića).

- Festival će obeležiti dolazak Ulysses teatra sa Briona sa predstavom "Antigona - 2.000 godina kasnije" u režiji Lenke Udovički, a u kojoj nastupa Rade Šerbedžija, koji se posle skoro tri decenije vraća na beogradsku pozorišnu scenu. Za izvođenje ove predstave namenski je napravljena lokacija i to u hangaru Luke Beograd, a zbog velikog interesovanja biće igrana dva puta. Uvertira u festival biće izložba fotografija Behind the selfie Kristijana Antolovića iz Irske, koja će biti otvorena u Francuskom kulturnom centru - najavio je umetnički direktor festivala Aleksandar Saša Ilić.

Ovogodišnja manifestacija odvijaće se pod sloganom "DoLETI".

- Za najmlađe smo pripremili tri programa. Ispred Vojnog muzeja biće održane predstave "Legenda o hrabrosti" i "Crvenkapa" - uveren je Ilić.

Pročitajte još - RADE ŠERBEDžIJA: Žao mi je što nikada nisam radio sa Kusturicom, užasno ga poštujem

Direktor Centra beogradskih festivala Damir Handanović je, u ime organizatora, rekao da je "Belef" modernizovan i da se ponovo nalazi na Kalemegdanu.

- Istakla bih bečki "Simfoni salonorkestra", koji će izvesti Štrausovu muziku, kao i našeg eminentnog violinistu Iliju Marinkovića. Pored klasične, potrudili smo se da uvrstimo i pop, rok i etno-muziku. Posebna atrakcija će biti Queen symphony i završni koncert Marka Hatlika sa Vlatkom Stefanovskim - rekla je predsednica Odbora festivala Jasmina Trumbetaš.

Publiku očekuju performansi Bloody Mary izraelske umetnice Merav Dagan, "Svetlosni kodovi" u izvođenju Teatra "Mimart", kao Happy Manif francuskih stvaralaca. Biće odigrani komadi "Sve u svemu", "Kao da sam te sanjao", "Veliki talas", ali i mjuzikl "Pećina".