Trka za Palmu

A. P.

25. 05. 2019. u 20:30

Трка за Палму

Antonio Banderas, Penelope Kruz i Pedro Almodovar - Foto EPA

Spuštena zavesa na 72. filmski festival u Kanu. Najviše šansi daju Almodovarovom "Bolu i slavi"

KANSKI festival, jedna od najuglednijih filmskih smotri, koji je završen sinoć, 72. put okupio je ono najbolje iz sveta filma. Kan je tokom 11 dana bio mesto susreta najboljih autora, najlepših dama, poznatih imena, raskošnih toaleta, najskupljih jahti, pokojeg skandala i, naravno, najbolje promocije filmske umetnosti.

Najbolja reklama ovom festivalu je to što čuveni evropski i svetski reditelji "tempiraju" premijere svojih filmova baš za Kan. Najveće zvezde nisu izneverile ni ove godine, pa su nove filmove prikazali Ken Louč, Pedro Almodovar, Kventin Tarantino, Terens Malik, Džim Džarmuš, braća Darden, Gzavije Dolan, Elija Sulejman...

"Zlatna palma" je u svojoj dugoj istoriji bila u rukama najvećih svetskih reditelja, ali je ovo prestižno priznanje do danas ostalo ono čijeg je "vlasnika" najteže predvideti. Odluka o pobedniku Kanskog festivala neretko se razlikovala od favorita filmske kritike i publike. Ove godine, čini se, trka je bila još neizvesnija, a pred žirijem, na čijem je čelu bio meksički reditelj Alehandro Gonsales Injaritu a bio je nimalo lak zadatak.

Po ocenama filmskih znalaca (saradnika mnogobrojnih uglednih magazina), najviše šansi za "Zlatnu palmu" imao je Pedro Almodovar i njegova drama "Bol i slava". Španski reditelj je stari znanac ovog festivala, a njegovi filmovi su i ranije u Kanu osvajali priznanja, ali nikada ono najveće. Ovoga puta, na Kroazetu je stigao sa poluautobiografskim filmom o sineasti koji rezimira svoj životni put i izbore.

Od veterana, među pretendentima za "Zlatnu palmu" našao se Terens Malik i njegov "Skriveni život", kao i "Parazit", novo delo korejskog reditelja Bong Džun Hoa.

Kventin Tarantino / Foto Tanjug


Mada je premijera filma Kventina Tarantina "Bilo jednom u Holivudu" bila jedna od najiščekivanijih na festivalu, kritičari su mu, ipak, dali manje šanse za glavnu nagradu. U svojim kritikama, saradnici najuglednijih filmskih magazina imaju oprečna mišljenja o novim filmovima Kena Louča, Abdelatifa Kešišea i braće Darden, a njihove ocene kreću se od "remek-dela" do "totalnih promašaja".

MOŽDA PRVI PUT NAGRADA ŽENI

VELIKE šanse za osvajanje prestižnog priznanja filmski kritičari dali su i drami o lezbijskoj ljubavi u 18. veku "Portret dame u plamenu", francuske gej rediteljke Selin Sjame. Ovaj film dobio je odlične ocene, ali, osim nespornog kvaliteta, ispunjava i elemente "političke korektnosti".

Kako podsećaju kritičari, još od 1993. i Džejn Kempion ("Klavir") nijedna rediteljka nije dobila "Zlatnu palmu". Budući da je Sjama prošle godine bila i jedna od potpisnica peticije kojom se od čelnika Kana tražila veća zastupljenost ženskih autora, ne bi bilo iznenađenje da "Palma" završi u njenim rukama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije