U SLAVU SLOVENSKE PISMENOSTI: Obeležen Dan Ćirila i Metodija

J. BANjANIN

24. 05. 2019. u 20:15

У СЛАВУ СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ: Обележен Дан Ћирила и Методија
Izložbom u "Kombank dvorani" naša zemlja se približila širem kulturnom krugu slovenskih naroda

DAN slovenske pismenosti i kulture, odnosno Dan Ćirila i Metodija, u petak je svečano obeležen u "Kombank dvorani" nastupom ansambla "Bulgare" iz Bugarske i KUD "Ivo Lola Ribar". Uoči koncerta, publici su se obratili ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov i pomoćnica ministra kulture Asja Drača Muntean. Ovime se naša zemlja približila krugu slovenskih naroda, koji svetkuju 24. maj kao dan sećanja na 863. godinu kada su svetitelji Ćirilo i Metodije krenuli na misionarski put u Moravsku.


Pročitajte još: VEKOVI KNjIŽEVNOSTI: Predstavljena kapitalna edicija u izdanju Matice srpske


- Ovo je simbolički važan datum, značajan u istoriji slovenskih naroda, pa i srpskog. Dan posvećen Ćirilu i Metodiju praznuje se u najvećem broju slovenskih zemalja: Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Ukrajini, Rusiji, Crnoj Gori, te je Srbija na tom polju kaskala - rekao je ranije ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević. - Pre više od hiljadu godina podariti pismenost slovenskim narodima, koji su naseljavali ogroman prostor od Soluna do Nemačke i do istoka Rusije, veliko je delo. Rad Ćirila i Metodija je stvorio preduslove da slovenska pismenost i književnost izađu na veliku istorijsku scenu. Njihov rad je izazivao veliki otpor latinskog klera, jer je dogma bila da se crkveno-službene knjige, a nije ih bilo mnogo u upotrebi, mogu štampati samo na hebrejskom, latinskom i grčkom jeziku. Dužni smo da se s pijetetom i zahvalnošću setimo tvoraca prvog slovenskog pisma glagoljice, kao i Klimenta i Nauma koji su napravili ćirilicu.

Pročitajte još: Crkveno blago Srba u modernom muzeju u Sentanderji (Foto)

U holu "Kombank dvorane" ambasadorka Slovačke Dagmar Repčekova otvorila je izložbu "Tragovima Ćirila i Metodija - fotografska biografija zaštitnika Evrope", čiji je autor bivši ministar spoljnih poslova Slovačke Pavel Demeš. Reč je o 30 fotografija koje prikazuju spomenike kulture, likovna dela i druge objekte materijalnog kulturnog nasleđa koji su povezani sa životom i delom solunske braće, kao i njihovim misionarskim putovanjima u Moravsku, Arapsko i Hazarsko carstvo.

NOVI PRAZNIK

USKORO bi 24. maj trebalo da postane radni državni praznik kada Narodna skupština usvoji predlog dopune Zakona koji to uređuje. Prošle nedelje Vlada Srbije je proglasila Dan Ćirila i Metodija za Dan slovenske pismenosti i kulture. Podršku ovome dali su Matica srpska, Srpska pravoslavna crkva, Filološki fakultet i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto N. Fifić Kulturno nasleđe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije