Život i smrt u 78 dana

Miljana Kralj

subota, 25. 05. 2019. u 16:28

Живот и смрт у 78 дана

Dušan Jovović Foto Predrag Mitić

Umetnik Dušan Jovović o interaktivnoj, multimedijalnoj izložbi posvećenoj dvadesetogodišnjici NATO agresije na SR Jugoslaviju. Obilazeći postavku, posetioci emotivno proživljavaju sve ono kroz šta su prošli naš narod i vojska

JEDINSTVO, složnost, međusobnu povezanost i sve ono nas je objedinjavalo dok je pre dve decenije NATO razarao našu zemlju i živote, umetnik dr Dušan Jovović, osetio je ponovo, kako kaže, za "Novosti", radeći multimedijalnu, interaktivnu izložbu "Odbrana 78" u prostorijama Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici.

- Projekat je iniciralo Ministarstvo odbrane, a autori su zapravo narod i Vojska Srbije - objašnjava Jovović, koji je osmislio i oživeo sećanje na žrtve, ali i otpor pružen nesrazmerno jačem neprijatelju. - Zahvalni smo svim vojnim jedinicama, a izdvojio bih 63. i 72. specijalnu, kao i 250. raketnu, koje su od prvog dana bile sa nama. Niko im do sada nije tražio taj materijal - pisma, lične fotografije, delove uniformi...

Autentični predmeti stizali su, naglašava sagovornik, sa svih strana - od običnih ljudi koji su to godinama sklanjali i čuvali, od učesnika događaja, čak i od boraca sa Košara i Paštrika. Veliki broj artegfakta ustupile su institucije poput Vojnog muzeja, Muzeja ratnog vazduhoplovstva...

Priča o 78 dana pod bombama ima osam celina, a ideja je, dodaje Jovović, bila da se posetioci, prolazeći kroz postavku, suoče sa svim onim kroz šta su prošli naš narod i vojska, ali i da to emotivno prožive:

- Igrom sa svetlosnim efektima, projekcijama, mapiranjem, zvukom, nemontiranim snimcima, nikad viđenim fotografijama, dokumentima, upotrebom skulpture, tradicionalnih i digitalnih tehnika, želeli smo da pojačamo utisak kod posmatrača.

Drvo života i smrti“

U ovakvoj koncepciji, nije potreban kustos da vodi kroz postavku, jer se zahvaljujući toj interaktivnosti i multimedijima, posmatrač uvodi u samo dešavanje, prolazi kroz priču aktivno i izlazi iz nje sa autentičnim osećanjima.

Pročitajte još - Istina o 78 dana agresije u 78 slika

Zbivanja iz poslednjeg rata je Jovović (uz koga je, tvrdi, veliki, koautorski posao uradila i Jasna Popović iz Ministarstva odbrane), smestio u istorijski i politički kontekst.


U postavku se tako i ulazi kroz poređenje sa Drugim svetskim ratom, pa su uz ekskluzivno od Bi-Bi-Sija dobijen film, kojim su Nemci Beograđane ubeđivali zašto je dobro što su bili bombardovani, recimo, izloženi autentični snimci iz kabina NATO bombardera.

Sistem „neva“

A već u nastavku je kakofonija govora političara, kojima su svetsku javnost ubeđivali zašto je jednu nezavisnu zemlju trebalo bombardovati bez odobrenja Saveta bezbednosti UN:

- Njihove rečenice "izgovaraju" velike interaktivne skulpture sa 3D hologramskim projekcijama likova - Bila Klintona, Tonija Blera, Džemija Šeja, Medlin Olbrajt, Ričarda Holbruka, i ostalih "superstarova" koji su pripremali atmosferu za napad - priča autor izložbe.

Teroristi

Priča potom sledi pripreme OVK na terenu, sa skulpturama u pokretu, obučenim u autentične uniforme teorista i njihovim zarobljenim naoružanjem, a tu su i naši policajci koji su primili prvi ratni udar i dugo nosili teret borbe u gradskim i seoskim sredinama.

- Svaki eksponat je original - izričit je umetnik. - Za razliku od muzeja u svetu koji moraju da prave replike, mi posedujemo, nažalost, sve te stvari koje bude bolna sećanja.

Srpski policajac

A šta nam se sve to strašno dešavalo može da se vidi i na interaktivnoj tabli, na kojoj se "listaju" skenirane naslovne stranice novina iz onog vremena... Na zidovima projekcije do sada neviđenih snimaka. Kamera ulazi u dvorište Nišlija koje su pobile kasetne bombe... Rekonstruisane su i ruševine koje su ostajale posle gađanja: u njima skulptura devojčice na krevetu, sa medom u rukama...


- Želeli smo da predstavimo i odnos snaga. Tako postoji i jedna 4D mapa, na kojoj su predstavljene baze iz kojih su poletali bombarderi NATO. Nisu samo dolazili iz Avijana, već i iz mnogih drugih mesta - kaže umetnik.

Pročitajte još - STRAHOTE I ZLO PROLEĆE - DA SE NE ZABORAVI: U Domu vojske otvorena izložba posvećena obeležavanju 20 godina od NATO bombardovanja 1999. godine

Tu je i ono čime su nas gađali - delovi letelica, kasetne i grafitne bombe, radioaktivna municija (izložena uz posebnu zaštitu), ali i ono čime smo se branili. U prostorije u Resavskoj ulici, unet je raketni sistem "neva", sa komandnim centrom, a na zidu je i "raspis", onako kako je izgledao u trenutku obaranja F 117.

Komandni centar na Košarama

Rekonstruisan je i komandni centar na Košarama. Pod snopom svetla pisaća mašina sama "kuca" prvi izveštaj oficira o početku borbi... Izložene su zastave herojskih jedinica koje su obarale neprijateljske avione... Sedište i cipele pilota potpukovnika Milenka Pavlovića, poslednji njegov snimak u "migu 29"...

Pilot Milenko Pavlović

- Maketu "miga 29" napravio je pilot Đorđe Ivanov, koji je takve makete pravio i 1999. - priča sagovornik.

Za mnoge posetioce najpotresnija je, nastavlja Jovović, soba u kojoj je izloženo "Drvo života i smrti". Na granama ovog stabla jabuke su ekrani sa snimcima stradale dece, a pod krošnjom njihove cipelice, igračke... Sa zvučnika se čuju imena.

- Tokom noći, kada utihnu sva svetla i svi zvuci postavke, jedino se to drvo ne gasi - kaže autor izložbe. - I poruka postavke je da pobeđuje život i da pored svega, Srbija vaskrsava. Bitno je za naše društvo da neguje sećanje, a ovakve postavke pomažu nam da se rešimo naše kolektivne amnezije.


KLINTON I JELjCIN

U TAKOZVANOJ medijskoj sobi, na zidovima su izloženi autentični dokumenti, podaci, fotografije, među kojima je i deo transkripta razgovora između Klintona i Jeljcina:

- Stejt department i ruska strana potvrdili su autentičnost razgovora, u kome predsednik Ruske Federacije kaže predsedniku SAD, da Srbima, iako su tražili, neće dati raketni sistem S 300 - otkriva Jovović.

Klinton i Bler

NEMAČKI KRST

MEĐU ostacima aviona i bespilotnih letelica, koje su sejale smrt po Srbiji, su i delovi srušenog F 16, kojim je pilotirao sadašnji glavnokomandujući američkog ratnog vazduhoplovstva. Na jednoj nemačkoj bespilotnoj letelici je i krst kakav je koristila Hitlerova vojska. Prvi put posle Drugog svetskog rata, taj znak se pojavio u jednoj intervenciji, upravo kada je bombardovana SR Jugoslavija.

Deo aviona F 16


PETICIJA

- NA zahtev mnogih posetilaca pokrećemo peticiju da ovo postane stalna postavka, namenjena našim ljudima i strancima. Mnoge generacije, koje su u međuvremenu odrasle, uopšte nemaju predstavu šta se dešavalo.


Ako smo posle dve decenije uspeli, zahvaljujući Ministarstvu odbrane, da napravimo jednu ovakvu izložbu, čija poseta iz dana u dan raste, kao njen autor se bojim, da ukoliko bude sklonjena, nikada se više neće postaviti - kaže sagovornik, koji priprema englesku verziju i proširenje postavke.

Komentari (1)

Зора Митровић

31.05.2019. 09:36

Та изложба мора постати трајна. Да се памћење овога народа опет не изгуби. Да не понављамо грешке, заборављајући и опраштајући злочине над српским народом.