Predstavom "Pretposlednja panda ili statika" Šabačkog pozorišta u čast nagrađenih i svečanom dodelom nagrada i priznanja, u sredu uveče je na sceni Kraljevačkog pozorišta spuštena zavesa na tradicionalni, 55. Festival profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić".

Posle sedam odgledanih predstava, stručni žiri u sastavu: rediteljka Ana Tomović Ršumović, predsednica žirija, Feđa Stojanović, glumac i Petar Mihajlović, dramski pisac, jednoglasno je odlučio da prvu nagradu dodeli predstavi "Negri ili ljubov ko sočelovekom svojim" Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca po tekstu Joakima Vujića, koju je režirala Anđelka Nikolić, ujedno i dobitnica nagrade za najbolju režiju.

Za glumačka ostvarenja na ovogodišnjem festivalu dodeljene su četiri nagrade - Biljani Kostantinović za ulogu sestre Alojzije u predstavi "Sumnja" Kraljevačkog pozorišta, Svetlani Milenković za ulogu sestre Džejms u istoj predstavi, Aleksandru Đinđiću za više uloga u predstavi "Triptih o radnicima" Gradskog pozorišta Čačak i Milici Stefanović za ulogu Duše u predstavi "Naši preci, jedite sa nama" Puls teatra iz Lazarevca u koprodukciji sa Narodnim pozorištem "Sterija" iz Vršca.


PROČITAJTE JOŠ - Završen 51. Festival "Joakim Vujić": Najbolja predstava Užičana


Nagrada za scenografiju dodeljena je Ani Kolbjanovoj za predstavu "Negri", za kostimografiju Maji Marković i Biljani Tegeltiji Bojanić za predstavu "Ali grad me je štitio" Narodnog pozorišta Užice, dok je nagrada za originalnu scensku muziku pripala Dragoslavu Tanaskoviću i predstavi "Negri".

Odlukom žirija za najboljeg mladog glumca proglašena je Sanja Marković, koja je briljirala u ulozi Divne u predstavi "Animals" Kruševačkog pozorišta, dok je specijalna nagrada za režiju dodeljena Jugu Radivojeviću za režiju predstava "Sumnja" i "Triptih o radnicima", a za kolektivni umetnički čin ansamblu predstave "Ali grad me je štitio" Narodnog pozorišta Užice.


PRIZNANjE KRITIKE

ODLUKOM žirija okruglog stola kritike koji su činili Aleksandra Glovacki, pozorišna kritičarka iz Beograda, Dimitrije Kokanov, dramaturg iz Beograda i Milomir Nedeljković, glumac iz Kraljeva, za najbolju predstavu takođe je proglašena predstava "Negri ili ljubov ko sočelovekom svojim".