Šćepanoviću uručen Bora

M. MIRKOVIĆ

petak, 17. 05. 2019. u 21:32

Шћепановићу уручен Бора

Miroslav Cera Mihailović i Branimir Šćepanović Foto P. Milošević

Svečanost u srpskoj književnoj zadruzi u čast vrsnog pripovedača i romansijera. Lompar: Uveliko živi klasik srpske književnosti

ČAST je primiti nagradu koja nosi ime Bore Stankovića, koji je srpsku književnost doveo u visine, a svoje rodno Vranje učinio od malog gradića prestonicom ljudske strasti, snova, ljubavi i greha. Bora je bio pisac koji je svojim knjigama obeležio ne samo svoje vreme, već i vreme ukupne srpske književnosti u smislu jakih emocija i večne priče o prolaznosti, o želji za mladošću, o ljubavi, o snovima.

Ovako o svom velikom prethodniku govori naš vrsni pripovedač i romansijer Branimir Šćepanović, laureat ovogodišnjeg priznanja sa imenom slavnog Vranjanca, koje mu nije uručeno tokom "Borine nedelje" u Vranju (kao drugom ravnopravnom dobitniku Siniši Kovačeviću), već na svečanosti upriličenoj u petak u Srpskoj književnoj zadruzi.

"Borina nagrada" predstavlja priznanje piscu čije je delo obeležilo srpsku književnost šezdesetih i sedamdesetih godina proteklog veka, istakao je profesor doktor Milo Lompar, predsednik žirija za dodelu nagrade Književne zajednice "Borisav Stanković".

Pročitajte još - Počinje "Borina nedelja"

- Njegov roman "Usta puna zemlje" doživeo je u Francuskoj više od 20 izdanja. Njegove knjige odlikuje specifičan postupak u vidu prožimanja alegorijskog i realističkog iskaza, one imaju univerzalno značenje. On je uveliko živi klasik srpske književnosti - rekao je o Šćepanoviću Lompar, autor obimnog predgovora za knjigu izabrane proze Šćepanovića "Ono drugo vreme" u izdanju SKZ, naslovljenog "Stranac i stid".

Pročitajte još - ZAVRŠENA "BORINA NEDELjA": Laureati Šćepanović i Kovačević

Žiri u kom su, uz Lompara, sedeli i profesor doktor Slađana Jaćimović i Aleksandar Laković, prvi put je ove godine odlučio da priznanje dobiju dva pisca, a u obrazloženju za dodelu nagrade, o Šćepanoviću su naveli:

- U njegovim delima se prepliću realistička i fantastička motivacija, snažan moralni apel i egzistencijalno osećanje apsurda, likovi u kojima odjekuju detinje predstave i strahovi čoveka pred smrću, simboli i alegorije u kojima se prepoznaju konstante ljudske egzistencije i tipska obeležja moderne epohe. Sve to čini njegovu prozu reprezentativnom za jedno poetičko vreme u srpskoj književnosti, kao i za univerzalnu dimenziju pripovedanja kao takvog.

PLAKETA

PESNIK Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice "Borisav Stanković" koja organizuje nagradu kao i "Borinu nedelju" u Vranju, uručio je Šćepanoviću u petak u prostorijama SKZ plaketu u koži i bareljef sa likom Borisava Stankovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Marko

17.05.2019. 22:39

Svaka cast Milu Lomparu sto je ispravio jednu veliku nepravdu u kulturi koja je u jednom trenutku okrenula ledja ovom velikom piscu!