Savine figure čuvaju epohu

Goran Čvorović

17. 05. 2019. u 17:15

"Novosti" u kultnom pariskom restoranu "Kupola". Redovni gosti bili i Kokto, Dali, Matis, Hemingvej, Pikaso...

Савине фигуре чувају епоху

Ženske figure, rad Save Šumanovića

PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

KELNER namešta stolnjak za četiri gospodina u bašti. Pod grejačem, napolju, gospođa srednjih godina ispija kratku kafu i šalje poruku mobilnim telefonom. Ulazi troje turista. Pristiže još jedan uglađeni par. Ona u bež kompletu sa crvenom torbicom, on u kežual fazonu, s tamnim farmerkama i sakoom. Običan petak pre podne u poznatoj pariskoj kafani "Kupola", pod oslikanim stubovima od kojih je prvi s leve strane delo čuvenog srpskog slikara Save Šumanovića.

Četiri moćne ženske figure kao da nose tavanicu. Pod njom, kreće komešanje u sali. Vreme je ručku. Na meniju morski plodovi. Devet ostriga iz Arkašona. Za američkim barom, prvi današnji koktel. „Bladi meri“ i so od celera. Prostor je renoviran više puta, ali ono glavno je ostalo. Na podu originalni mozaik, na plafonu lusteri iz doba art dekoa. I, naravno, stubovi.

Pročitajte još - ZAPISI IZ PARIZA: Francuzi

- Počastvovani smo što radimo u ovakvom prostoru - kaže, za "Novosti", kelner Toni, dočekujući goste koji neprestano pristižu.

Kada su Ernest Fro i Rene Lafon, 20. decembra 1927, na Monparnasu, mestu okupljanja slikara i umetnika, otvarali novu kafanu, jer se pred dotadašnjima otezao dugačak red, tri hiljade zvanica iskapilo je 1.200 flaša šampanjca. Bile su to "lude godine", burne dvadesete u Parizu.

Muzika iz onog doba ovde se i danas se čuje, u 15 sati poslednje nedelje u mesecu i svake druge subote uveče. Baš sinoć bio jedan takav ples. Na Gabenov bal neko dolazi maskiran, povučen tradicijom i parfemom vesele epohe, neko dođe onako, kako se zatekao. Važno je da se duh na trenutak vrati u vreme Žozefine Beker, koja je baš tu šetala svog geparda.

Tu, u restoranu za čije otvaranje je Šumanović oslikao stub, Alber Kami je trideset godina kasnije za stolom broj 149 proslavio svoju Nobelovu nagradu. Ovde su redovni gosti bili Žan Kokto, Luj Aragon, Salvador Dali, Anri Matis, Hemingvej, Pikaso, Andre Breton, Sutin, Žan-Pol Sartr i Simon de Bovoar, Iv Montan, Edit Pjaf. Đakometi je uvek nešto crtao na papirnim stolnjacima, odnoseći redovno sa sobom ove skice, na žalost kelnera. Šagal je u "Kupoli" proslavio 73. rođendan. Svoj stalni sto imali su DŽejn Birkin i Serž Genzbur, a danas ih je zamenila njihova kćer Šarlota.

U "Kupoli" je na svom poslednjem ručku u restoranu, petnaest dana pre smrti, za stolom 82, jednog decembarskog dana 1995. godine, bio Fransoa Miteran. Naručio je specijalitet kuće, jagnjetinu s karijem. Reklo bi se da danas ovde glavnu reč, ipak, vode turisti.

Kultno mesto, prekoputa takođe poznatog "Selekta", pratio je glas da su se u njemu okupljale vremešne dame koje bi, plaćajući kafu nepoznatim zgodnim mladićima, tražile strast u poznim godinama. Priče o žigolima su, kažu ovde, davna prošlost.

- Bilo je to u godinama posle otvaranja, sada toga ovde odavno više nema - tvrdi Karima, koja dočekuje goste.

IZLOŽBA MATICE SRPSKE

IZLOŽBA "Sava Šumanović i tajna pod kupolom", koju je priredila Galerija Matice srpske iz Novog Sada, biće otvorena danas u Kulturnom centru Srbije u Parizu. Pored pripremnih skica za stub sa predstavama četiri ženske figure, na izložbi će biti prikazane i istorijske fotografije restorana iz tridesetih godina, replika stuba i izbor slika Save Šumanovića. Sastavni deo izložbe je i film "Četiri karijatide" pariskog umetnika Igora Antića. Autorka izložbe je upravnica galerije Tijana Palkovljević Bugarski, a postavku prati katalog sa tekstovima na srpskom i francuskom jeziku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije