DESANKA MAKSIMOVIĆ VOJISLAVU KARANOVIĆU: Poezija je dom svetlih čuda

B. PUZOVIĆ

četvrtak, 16. 05. 2019. u 21:01

ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ ВОЈИСЛАВУ КАРАНОВИЋУ: Поезија је дом светлих чуда

Laureat Vojislav Karanović

U Brankovini uručena nagrada pesniku čiji stihovigovore o krhkom tkivu unutrašnjeg sveta čoveka

U ZNAMENITOJ Brankovini, u četvrtak je nagrada "Desanka Maksimović" uručena pesniku Vojislavu Karanoviću.

Od prve zbirke "Tastatura" do poslednje "Izbrisani tragovi", Karanović izgrađuje suptilno mesto na pesničkoj mapi srpske književnosti, stoji u obrazloženju ovogodišnje nagrade. Njegova poezija, uz to, predstavlja govor pesnika o sopstvu, jedinstvenosti pesničkog bića, tananostima naših osećanja i krhkom tkivu unutrašnjeg sveta savremenog čoveka.

PROČITAJTE JOŠ - Karanović: Poezija - pohvala životu

Na svečanosti, Karanović je citirao veliku pesnikinju, da poezija uistinu jeste domovina praštanja i svetlih čuda. Jer, šta je poezija drugo do pokušaj da se na bezbroj svetlih čuda odgovori rečima, rekao je laureat.

- Saosećanje i oproštaj podsećaju nas još jednom da pesme Desanke Maksimović potiču iz domovine praštanja i svetlih čuda - rekao je Karanović. - Stihovi iz proznih Desankinih zbirki podsećaju nas na to da ovde boravimo kratko vreme, u nekakvom čardaku ni na nebu ni na zemlji kako je, nimalo slučajno, naslovljena jedna pesma iz zbirke "Ničija zemlja". U suštini, mi nigde ne pripadamo. Pa opet, i tu otkrivamo problesak neke čudne nade. Nade koja nam govori da naš dom ipak negde postoji. Tu nadu dugujemo, pre svega, magiji pesničke reči. Jer šta je drugo poezija, ako ne naš dom, naša domovina? Mesto gde smo kao duhovna bića rođeni, gde smo počeli da otkrivamo svetla čuda oko nas i u nama i gde smo naučili da praštamo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije