Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo saučešća porodici Janketić, povodom smrti Mihaila Miše Janketića u kome je naveo da nas je napustio veliki čovek i umetnik.

"Danas je naš narod, kulturu i glumište napustio veliki čovek, umetnik i učitelj, koji je ove godine odlikovan Zlatnom medaljom za zasluge. Njegov rad decenijama je gradio našu kulturu i činio lepšim naše živote".

Pročitajte još:ODLAZAK LEGENDE: Preminuo Miša Janketić (FOTO+VIDEO)

Vučić ističe da je Janketić svojim radom, zalaganjem i nesebičnošću uspeo da se za života svrsta u red besmrtnih dramskih umetnika.

"Njegova ljudska veličina gradila se čovečnošću, nenametljivošću i skromnošću. Iako ispunjeni tugom i skrhani bolom u ovom trenutku, imamo na čemu da budemo zahvalni - bili smo savremenici velikog Mihaila Miše Janketića", navodi se u pismu saučešća presednika Vučića.

VUKOSAVLjEVIĆ: JANKETIĆ-POLUVEKOVNI STUB SRPSKOG GLUMIŠTA


Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća povodom smrti istaknutog glumca Mihaila Miše Janketića u kome je istakao da je otišao "još jedan od poluvekovnih stubova srpskog glumišta".

Pročitajte još:STRAVIČNA ŽIVOTNA PRIČA MIŠE JANKETIĆA: Molio je da mu ne kažu gde žive sinovi čoveka koji mu je ubio majku

Vukosavljević je naglasio da je Mihailo Janketić bio nosilac repertoara svoga matičnog pozorišta, ali i tumač zapaženih uloga na filmu i televiziji.

"Igrao je i Gogolja i Nušića i Sartra, ali je prvi na sceni ovaplotio vojvodu Mišića u ''Kolubarskoj bici''. Oprostio se od glume izvanrednom ulogom u seriji ''Žmurke'', a ostavio je i dostojno glumačko potomstvo, i kao pedagog i kao roditelj. Slava velikom umetniku", napisao je Vukosavljević.


DAČIĆ: SVOJIM RADOM MIŠA OBELEŽIO ŽIVOTE SVIH NAS


Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je telegram saučešća porodici preminulog glumca Mihaila Miše Janketića.

"Sa velikom tugom primio sam vest o odlasku Miše, osobe velikog talenta i jedne od najvećih glumačkih legendi, koji je ostavio neizbrisiv trag u kulturnom životu Srbije, ali i Jugoslavije. Svojom uvek jedinstvenom i sugestivnom glumom, ali i šarmom, Miša je obeležio jednu epohu u jugoslovenskoj i srpskoj umetnosti", naveo je Dačić.

"Svojim decenijskim radom u pozorištu, na filmu, televiziji i radiju obeležio je živote svih nas, a, siguran sam, ostaće inspiracija i mlađim naraštajima pozorišne scene i velikog platna. Odlazak Miše, velikog glumca, koji je retko govorio o sebi i otišao tiho, veliki je gubitak za kulturnu scenu Srbije. Nedostajaće nam svima njegova odanost i privrženost publici koja ga je volela i poštovala, a kojoj se on nesebično davao", kazao je Dačić.

Meni će ostati u sećanju kao osoba koja je na sve počasti koje su joj ukazivane, kao i na sva priznanja koja je dobijao, uvek odgovarao skromno, ističući i zasluge svojih kolega, navodi se u telegramu saučešća ministra Dačića.

BRNABIĆ: NEIZBRISIV TRAG JANKETIĆA U NAŠOJ UMETNOSTI


Predsednica Vlade Ana Brnabić uputila je danas telegrame saučešća porodici preminulog glumca Mihaila Miše Janketića i Jugoslovenskom dramskom pozorištu, njegovom matičnom pozorištu.

"U ime Vlade Republike Srbije i svoje ime, upućujem izraze najdubljeg saučešća članovima porodice, prijateljima i svim poštovaocima preminulog glumca Mihaila Miše Janketića, legende srpske i jugoslovenske glumačke scene", navela je ona.

Svojim raskošnim glumačkim umećem i vanvremenskim filmskim, pozorišnim i televizijskim ulogama, Miša Janketić ostavio je neizbrisiv trag u našoj umetnosti, istakla je premijerka.

"Uz nesporne glumačke kvalitete, ostaće upamćen kao jedna od najvećih zvezda domaćeg glumišta i zbog svih vrlina koje su ga krasile van scene - skromnost, plemenitost i bezrezervna podrška mladim glumačkim naraštajima”, poručila je premijerka Brnabić.

Janketić je preminuo danas u Beogradu u 80. godini života.

RADOŠ BAJIĆ: BIO JE UZOR MNOGIMA - PA I MENI

Reditelj i glumac Radoš Bajić, koji je sa Mišom Janketićem poslednji put sarađivao na seriji "Šifra Despot" prošle godine, ne može da sakrije bol zbog odlaska velikana srpskog glumišta.

Radoš Bajić je neutešan i otkriva da je Miša bio uzor mnogima, pa i njemu:

- Čak i kad je prirodni vodotok života - odlazak tako velikih ljudi koji su zadužili svoj narod , je uvek bolan. Miša Janketić je bio uistinu veliki i jedinstven. Kao umetnik i kao čovek bio je uzor mnogima - pa i meni. Poslednji put smo sarađivali kada je odigrao brljantnu ulogu starog profesora u Šifri Despot. Izražavam duboko saučešće njegovoj porodici - rekao je za "Blic" Radoš Bajić.

OTIŠAO JE JE VELIKI PROFESIONALAC I UZOR MNOGIMA

Otišao je jedan od najznačajunijih jugoslovenskih i srpskih glumaca, veliki profesionalac, umetnički uzor mnogima, složili su se sagovornici Tanjuga Milan Vlajčić, Gorčin Stojanović, Vojislav Brajović i Radoslav Zelenović na vest o smrti barda srpskog glumišta Mihaila Miše Janketića.

Hroničar kulture Milan Vlajčić napomenuo je da je otišao velikan našeg glumišta kojeg je krasila ogromna posvećenost umetnosti.

"Nesumnjivo, Janketić je jedan od najznačajnijih jugoslovenskih glumaca koji je umeo da inspiriše kolege koje su delili pozorišnu scenu sa njim. Janketića pamtim po maestralnoj ulozi u zabranjenoj predstavi ''Kada su cvetale tikve'', mada je bio jednako maestralan i na filmu i u televizijskim formatima", kazao je Vlajčić.

Umetnički direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta Gorčin Stojanović kaže da je otišao jedan od najznačajnjih glumaca koji su obeležili drugu plovinu 20. i početak 21. veka.

"Od kada je 1961. godine postao deo ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta Janketić je demonstrirao odanost glumi. Bez obzira u kakvoj se ulozi nalazio na pozorišnoj sceni, bila ona najsitnija i najlakša ili glavna, nikada nije pojeftinjavao glumački poziv. Bio je korektiv i putokaz za sve kolege. Nije se moglo tek tako glumiti pored Miše Janketića ili režirati neku pozorišnu predstavu jer je njegovo prisustvo obavezivalo na pun aganžman", rekao je Stojanović.

Glumac Vojislav Brajović napominje da smo izgubili jednog od njanznačajnjih srpskih glumaca.

"Ostali smo uskraćeni za talenat, energiju i ljubav prema teškoj profesiji kao što gluma po čemu je Janketić bio poznat. Verujem da će tu baklju odanosti profesiji nastaviti njegov sin Marko", kazao je Brajović.

Filmski poslenik i upravnik Audiovizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju Radoslav Zelenović ocenio je da je malo primera u našoj kulturi poput Miše Janketića koji je u svemu što je radio, ostavio dubok trag ne samo zbog velikog broja uloga u pozorištu, na filmu, televiziji, pa i radiju, već zbog toga što su te uloge na najbolji mogući način obeležile pre svega filmsko stvarlastvo na ovim prostorima.

"Nema reditelja, od Puriše Đorđevića, preko Joce Živanovića i Žike Mitrovića, pa do Sloboda Šijana i Darka Bajića, sa kojim nije uspešno sarađivao", rekao je Zelenović i dodao da je preko 120 filmskih i televizijskih uloga su Janketićeva zaostavština za generacije koje dolaze.

Zelenović ističe da svejedno da li je reč o istorijskim likovima poput vojvode Mišića, bilo da se bavio savremenim temama kao kod Joce Živanovića ili ratnim kod Puriše Đorđevića, Janketićeve uloge se pamte i imaju značajno mesto u istoriji jugoslovenske i srpske kinematografije.

"To je njegova zaostavština za budućnost i mi smo dužni da generacijama koje dolaze skrećemo pažnju na njegovo stvaralaštvo, jer to je najbolji način da se vidi koliko je bio veliki glumac", rekao je Zelenović.

GOJKOVIĆ: JANKETIĆ OSTAVIO NEIZBRISIV TRAG U KULTURI


Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković uputila je saučešće porodici Mihaila Miše Janketića, u kojem je navela da je on ostavio neizbrisiv trag u srpskom filmu, pozorištu i televiziji.

"Sa velikom tugom primili smo vest o smrti velikana našeg glumišta Mihaila Miše Janketića. Molim vas da u ime Narodne skupštine i moje lično ime primite iskreno saučešće", stoji u telegramu saučešća.

Gojković je navela da je Miša Janketić svojim decenijskim radom ostavio neizbrisiv trag na našem filmu, pozorištu i televiziji.

"Njegov odlazak je veliki gubitak za čitavu kulturnu scenu, koju je zadužio brojnim ulogama i ostvarenjima", navela je Gojković.