Galerija "Crvene komune" u Petrovcu širom je otvorila vrata srpskom umetniku, akademiku Svetomiru Arsiću Basari i njegovim skulpturama izrađenim od drveta i metala, koje će publika moći da vidi sve do 17. juna.

Veliko ime srpske kulture, kako je rekao u svojoj besedi predsednik budvanske opštine Marko Bato Carević otvarajući izložbu, svojim delima nas vodi kroz prošlost i sadašnjost, epsku i etičku vertikalu srpskog naroda, njegove istorije, kutlure i duhovnosti.

Pročitajte još - Svetomir Arsić Basara: Kosovo je moja neprebolna rana

- U svom stvaralaštvu koje traje dugo, ovaj umetnik neprestano traži istočnike svoga i bića svog naroda. On misli o izazovima vremena s kojima se suočava svet, nikad ne zaboravljajući rodno mesto svoje duhovne vertikale - Kosovo i Metohiju. Njegova poslednja velika izložba u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti sabira dela koja su nastala kao umetnička reakcija i bunt prema agresiji "nemilosrdnih anđela", ukazujući da umetnost čuva od zaborava rane prošlosti, a umetnik uvek deli sudbinu svog naroda.

O Basarinom stvaralaštvu govorio je i Nikola Mirkov, koji je podsetio da se radi o izuzetno vrednoj izložbi, o kojoj će najbolji sud dati publika koja bude posmatrala izuzetne skulpture.

POVRATAK CRNOJ GORI

IZUZETNO sam zadovoljan što izlažem ovde u Crnoj Gori, koja predstavlja večitu inspiraciju za moje delo. I uvek joj se vraćam posle burnih putovanja - kazao je na otvaranju izložbe Svetomir Arsić Basara.