PRE tačno stotinu godina, najveća srpska pesnikinja Desanka Maksimović maturirala je u Valjevskoj gimnaziji. Između ostalog, polagala je i ispit iz matematike, koju je znala i volela, a na osnovu odlično urađenog zadatka bila je oslobođena usmenog ispita i dobila je zaključnu ocenu - odličan!

U dokumentaciji koja se brižljivo čuva u Valjevskoj gimnaziji, u knjizi "Glavnog protokola ispita zrelosti iz školske 1918/19. godine pod rednim brojem osam, zavedena je maturantkinja Desanka Maksimović. Polagala je maturski ispit iz srpskog, latinskog, francuskog jezika, matematike, istorije opšte i narodne sa zemljopisom, fizike i hemije, te jestastvenice.

- Matematika je, nesumnjivo, deo opšte kulture čoveka - kaže nekadašnji, dugogodišnji direktor Valjevske gimnazije, dr Vojislav Andrić, profesor matematike. - Ipak, često ćemo čuti, da se neko, ko pripada krugu stvaralaca, čak hvali činjenicom da nije znao, ili voleo, matematiku. Desanka Maksimović je i znala i volela ovu nauku. Više od samog ispita zrelosti u Valjevskoj gimnaziji, o tome govore njeni javni nastupi, pesničke večeri i razgovori, upravo u ovoj školi, gde je znatiželjnim učenicima, o toj svojoj ljubavi, lepoti i značaju matematike i vezi sa poezijom, nadahnuto govorila...

Pročitajte još - 26 GODINA OD SMRTI POZNATE PESNIKINjE: Sećanje na večnu Desanku Maksimović

Desanka Maksimović, rođena je 16. maja 1898. godine u selu Rabrovici kod Valjeva. Odrasla je u Brankovini, znamenitom valjevskom selu, postojbini čuvenih Nenadovića, koji su, a naročito prota Mateja, učestvovali u uspostavljanju moderne Srbije. I njen otac Mihailo, koji je bio učitelj u Brankovini, odlikovao se pesničkim umećem, pa je i Desanka nasledila dar ka poeziji.

- Sadašnjim maturantima Valjevske gimnazije dali smo da rešavaju zadatke iz matematike koji su pre jednog veka bili na ispitu Desanke Maksimović i njenih školskih drugova - kaže Andrić. - Interesantno je da je pre stotinu godina gimnaziju pohađalo manje od desetine tadašnjeg mladog stanovništva. Danas, po zvaničnim rezultatima Republičkog zavoda za statistiku, gimnaziju uči 26 odsto od ukupnog broja srednjoškolaca u Srbiji.

Valjevskoa gimnazija, foto B.P.

To, veli Andrić, govori i o značajno većoj elitističkoj karakteristici gimnazija u ondašnje vreme i sigurno kvalitetnijem učeničkom potencijalu. Jer, tada je gimnaziju upisivalo od pet do deset najboljih učenika u generaciji.

Pročitajte još - ČUVAJU USPOMENU NA PESNIKINjU: Desankin dan na vrnjačkom mostu ljubavi (FOTO)

- Iz današnjeg ugla, zadaci sa maturskog ispita pesnikinje mogu se smatrati odmerenim po težini - naglašava Andrić. - Za razliku od Desanke Maksimović i njenih školskih drugova, sadašnji gimnazijski maturanti, uspešniji su u formalnim matematičkim operacijama, a prilično slabiji kada je reč o problemskim zadacima, u kojima je logičko zaključivanje primarno.

SVEČANOST I PREDAVANjE

POVODOM manifestacije "Maj mesec matematike", te stogodišnjice mature Desanke Maksimović, Valjevska gimnazija i Podružnica matematičara Valjevo, organizuje stručno-popularno predavanje "Maturski rad iz matematike Desanke Maksimović". O radu će u Valjevskoj gimnaziji u četvrtak u 18.30, govoriti dr Vojislav Andrić, predsednik Društva matematičara Srbije.