U OKVIRU ciklusa predavanja pod zbirnim naslovom "Živa reč za kolektivno pamćenje", u Kulturnom centru "Čukarica" na Banovom brdu, čuli su se nedavno stihovi naših poznatih pesnika nastalih pre dve decenije kao snažno protivoružje agresiji NATO na Srbiju. Izbor i uvodnu reč dao je prof. dr Milivoje Pavlović, a stihove su čitali studenti Fakulteta za kulturu i medije Megatrend univerziteta.

- Suprotno latinskoj uzrečici prema kojoj u vreme topova muze ćute, ova naša prkosna slovenska i srpska muza dala je oduška rodoljubivoj inspiraciji i u najtežim okolnostima - rekao je Pavlović. - Izbegavajući eufemizme, srpski pesnici su otvoreno, i na sav glas, progovorili o zločinu koji nije bio usmeren samo prema narodu i ljudima, već i prema našem celokupnom kulturnom pamćenju. Stihovna, muzička i slikovna preciznost pesama nastalih u proleća 1999. dokaz su nagonske i svesne vere u slobodu, svedočanstvo privrženosti naših Orfeja rodnom pragu i kućnom ognjištu.

Autori stihova iz ove male "poezije istorije" su Stevan Raičković, Tanasije Mladenović, Matija Bećković, Ljubivoje Ršumović, Milovan Vitezović, Dragan Kolundžija, Radomir Andrić, Miroljub Todorović, Rajko Petrov Nogo, Ranko Jovović, Dragan Lakićević, i drugi. Njihove pesme čitali su sudenti:Nikola Knežević, Tijana Rajković, Julijana Pavićević, Nina Simić, Nevena Vukašinović, Miloš Škrbić, Predrag Kosovac i Teodora Kusaček.

Pročitajte još: Istina o 78 dana agresije u 78 slika

U drugom delu književnog matinea na Čukarici, čitani su grafiti sa zidova ulica u Beogradu i drugih srpskih gradova, kao u nas relativno novi sociokulturni i književni fenomen. I sa zidova progovara dragoceni deo našeg buntarskog književnog i kulturnog pamćenja, rečeno je, jer se "žilavi srpski narod branio od bombi kako je znao i umeo - najviše duhom, pesmom, kletvom, a ponekad i psovkom".