ČESTITAM 175 godina našeg Narodnog muzeja celom kolektivu i svim građanima Srbije. Ovo je jedna od najznačajnijih kulturnih institucija, koja čuva našu prošlost, tradiciju, sadašnjost, ali je tu i da bi sačuvala i našu budućnost.

Ovim rečima se premijerka Srbije Ana Brnabić obratila prisutnima u Atrijumu muzeja, gde je povodom obeležavanja godišnjice osnivanja otvorena izložba "Petar Ubavkić - dela iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu".

Pročitajte još - SVEČANO OTVARANjE OBNOVLjENOG NARODNOG MUZEJA: Novi sjaj remek-dela

- Kultura je neophodna u 21. veku ukoliko želimo da imamo jako, snažno i napredno društvo i istu takvu ekonomiju. Vlade u prošlosti često su grešile jer su zaboravljale kulturu, a trudile se da grade ekonomiju. Ozbiljna, moderna ekonomija je neodvojiva od kulture - rekla je Brnabićeva. - Mi danas želimo da gradimo društvo zasnovano na znanju, kreativnosti i inovacijama. Za to su dva neophodna stuba: kultura i obrazovanje. Bez toga nema moderne i jake Srbije. Ponosna sam što sam predsednica vlade koja je postavila kulturu, umetnost i obrazovanje u samu srž svog delovanja.

Predsednica Vlade podsetila je da su u prvoj godini mandata Vlade otvorene rekonstruisane zgrade Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Takvi uspesi, kako je naglasila, ne bi bili mogući da prethodni predsednik Vlade i sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije postavio ta dva projekta u fokus.


Radovi Petra Ubavkića pred publikom

- Imamo niz projekata u oblasti kulture, a jedan od najvažnijih je pozorište u Vranju, koje se nadam da ćemo uspeti da otvorimo ponovo u septembru ove godine. Takođe, imamo "Radionicu", novu alternativnu scenu Narodnog pozorišta u Beogradu, koja će biti otvorena za mlade stvaraoce. Zatim, trenutno radimo i na kulturnom kreativnom centru na prostoru nekadašnje Ložionice u Beogradu. U pripremi je otvaranje prve kreativne Ambasade Srbije u Londonu. Biće to mesto gde će naša kulturna diplomatija na pravi način pokazivati sve ono što imamo da ponudimo. Otvaranje prve izložbe Marine Abramović posle 45 godina u Srbiji zakazano je za 21. septembar u Muzeju savremene umetnosti - najavila je Brnabićeva.

Bojana Bojić Brešković, direktorka prvog državnog muzeja u Srbiji, naglasila je kako je duga istorija muzeja obeležena usponima i padovima.

- Osnovan 1844. godine, u vreme nacionalnog buđenja, Narodni muzej delio je sudbinu, put i kretanje Miroslavljevog jevanđelja i naroda. Istoriju u 21. veku obeležila je zanemarenost najstarije muzejske nacionalne institucije. Kako se obično govori, on 15 godina nije radio, što nije tačno. Narodni muzej nije imao svoju stalnu postavku, ali je zahvaljujući brizi i politici kontinuiteta zaštite naše kulturne baštine sadašnjeg predsednika Vučića ponovo otvoren - istakla je Bojana Borić Brešković. - Uspeli smo da vratimo publiku, a do sada je bilo nešto više od 200.000 posetilaca. Samo u protekloj godini preko 300 predmeta dobijeno je zahvaljujući donacijama, a otkupom je nabavljeno sedam. Narodni muzej je danas otvorena kuća kulture i umetnosti. Mesto susreta i izuzetno važno središte predstavljanja naše kulturne baštine.

DELA PETRA UBAVKIĆA

DAVNE 1882. održana je prva izložba skulptura u Srbiji upravo u Narodnom muzeju, i to baš radova prvog akademski obrazovanog vajara Petra Ubavkića. Posetioci će do 20. maja moći da vide dela "Portret Đure Horvatovića" iz 1877, "Ciganka", "Portret kraljice Natalije", "Kralj Aleksandar Obrenović", "Vuk Karadžić", "Karađorđe i Kralj Petar Prvi", "Portret Branislave Simić" i "Portret starog oficira".


Foto Tanjug