NOVOPEČENI pedesetogodišnjak Dikan, najmlađi Starosloven, neumorna skitara i pustolov, prečesto je nazivan jugoslovenskom kopijom Asteriksa, pa i Hogara - no, bez ikakvog pokrića, budući da je svaki od navedenih sasvim autentičan lik, a i da je Hogar čak četiri godine mlađi od Dikana.

Lazo Sredanović, akademski slikar grafičar, koji je Dikana stvorio kao tridesetogodišnjak, našao se od u četvrtak u središtu pažnje i kao "slavljenik" i glavni gost trodnevnog "Gašinog sabora". U fokusu programa ovog festivala karikaturalno-humorističkog i porodičnog stripa u Dečjem kulturnom centru u Beogradu je ovaj čuveni autor, a jedan od centralnih događaja je obeležavanje velikog jubileja njegovog Dikana i promocija knjige "Dikan" u izdanju kuće "Everest medija", koja je sabrala table sa dogodovštinama ovog omiljenog junaka. Tako je u četvrtak Sredanović govorio na temu "Dikan i Stari Sloveni: pola stoleća slovenske smešne slave", a u subotu će se ponovo govoriti o samom Sredanoviću kao glavnom gostu prvog "Gašinog sabora" - tik pred zatvaranje festivala uz zvuke Gašinog drndafona, instrumenta Predraga Ristića za koji je komponovao Zoran Simjanović.


PROČITAJTE JOŠ - Strip "Dikan" napokon u knjigama 

Lazo Sredanović uvek jasno ističe da se njegov Dikan, odnosno njegove dogodovštine, ne zasnivaju na istorijskim činjenicama - ali da se uprkos tome prečesto pokazao kao prorok. Kreiran za decu i prvobitno objavljivan u "Politikinom zabavniku" na radost mališana, britkim i pametnim humorom osvojio je namah i njihove roditelje te s vremenom postao slavljen kao strip za sve generacije, pa je i prerastao u istinski popkulturni fenomen na ovim prostorima.

Neretko je Dikan znao da "zabasa" i na tlo tadašnje dnevne politike i čačne koga od u to doba nedodirljivih, a kako ga je čitala gotovo polumilionska publika, socijalistički moćnici su prilično strepeli od Dikanovih nestašluka. Tako je i tadašnji urednik "Politike" čak poslao nestašnog Staroslovena na "prinudni odmor", i to na čitavih deset godina, od 1983. do 1993. godine, a da Sredanović do dan-danas ne zna zasigurno zbog čega.