DOBITNIK ugledne nagrade "Pečat vremena" za 2018. u oblasti književnosti (koju dodeljuje nedeljnik "Pečat") jeste Gojko Đogo, dok isto priznanje u oblasti nauke i društvene teorije dele Živadin Jovanović i Vlado Strugar.

Đogo je nagrađen za pesničku zbirku "Klupko" ("Pravoslavna reč"), a odluku je jednoglasno doneo žiri u sastavu: Jovan Popov (predsednik), Ljiljana Bogdanović, Veroljub Vukašinović, Vladimir Dimitrijević i Nikola Marinković.


PROČITAJTE JOŠ:
IZLOŽBA ŠUMANOVIĆEVIH DELA: Savin stub pod kupolom

- Svojom knjigom "Klupko" Gojko Đogo je zaokružio pesnički triptih započet još zbirkom "Vunena vremena" (1981), a nastavljen "Crnim runom" (2002). Znalački osmišljeno i komponovano, "Klupko" evocira prepoznatljivi svet Đogove pesničke mitologije, metaforički i simbolički repertoar njegove poetike, obogaćujući ih duhovitim poetsko-filozofskim refleksijama i melanholično osenčenim prizorima urbane svakodnevice - navodi se u obrazloženju.

Po jednoglasnoj odluci žirija (Radovan Radinović, predsednik, Nemanja Popović, Ljubomir Kljakić, Dragomir Anđelković i Milorad Vučelić), "Pečat vremena" za nauku i društvenu teoriju ravnopravno su podelili Živadin Jovanović, nagrađen za knjigu "1244 - Ključ mira u Evropi" (Beogradski forum za svet ravnopravnih i SKZ) i Vlado Strugar, nagrađen za delo "Jugoslovenski 1. decembar 1918. godine" ("Zavod za udžbenike").

Vlado Strugar

Žiri je ocenio da su u knjizi Živadina Jovanovića data svedočenja autentičnog sudeonika najvažnijih događaja, s jedne od najznačajnijih državničkih funkcija.

- Centralna tema ove knjige je Kosovo i Metohija. To rodno mesto svakog Srbina kroz vekove i danas, ma gde se on nalazio i živeo. Bez Kosova i Metohije mi Srbi ne bismo bili to što jesmo. Upravo iz tih razloga Živadin Jovanović se pita kako ne izgubiti Kosovo da ne bismo izgubili sebe - kaže se u obrazloženju.

Mada su o ujedinjenju Južnih Slovena napisane cele biblioteke knjiga, po mišljenju žirija, delo akademika Vlada Strugara "Jugoslovenski 1. decembar 1918. godine" deluje sveže i publicistički i književno, a empirijski veoma uverljivo i utemeljeno.

- U delu se na nov i originalan način sučeljavaju društveno-istorijske okolnosti u kojima je dozrevala ujediniteljska ideja, sa pobedničkom misijom srpske vojske i njene vrhovne komande u stvaranju uslova za ujedinjenje i za odbranu te ideje - kaže se u saopštenju.

Nagrada "Pečat vremena" (koju čine Povelja i novčani iznos od 250.000 dinara) laureatima će, tradicionalno, biti uručene u podne 12. maja, na Dan Svetog Vasilija Ostroškog, u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Živadin Jovanović


PROČITAJTE JOŠ:
Otvorena tajna kolekcija umetničkih dela Čerutija (VIDEO)


TRAGOVI NE-VREMENA

- Raduje me svaka tako ugledna nagrada kao što je "Pečat vremena". Uz malo neskromnosti, hoću da verujem da je žiri u "Klupku" prepoznao tragove jednog ne-vremena koje je, u poslednje četiri decenije, od "vunenih" vremena do danas svojim bičevima ostavilo dubok pečat na telu i duši svakog od nas lično i našeg naroda u celini - poručio je, za "Novosti", laureat "Pečata vremena" za književnost Gojko Đogo.