Skupština SKZ: Trajni sjaj Zadruge

J. Banjanin

09. 05. 2019. u 20:47

Скупштина СКЗ: Трајни сјај Задруге

Dragan Bogutović i Milovan Danojlić / Foto P. Milošević

Održana redovna i izborna skupština Srpske književne zadruge, a dosadašnji sastav Upravnog i Nadzornog odbora ostaje nepromenjen. Zahvalnica našem novinaru Draganu Bogutoviću

DOSADAŠNjI sastav Upravnog i Nadzornog odbora Srpske književne zadruge ostaje nepromenjen u iduće tri godine. Ova odluka doneta je na 102. redovnoj i izbornoj skupštini SKZ, koja je održana u četvrtak u Maloj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Tako će i ubuduće Upravni odbor činiti akademici Milovan Danojlić (predsednik), Matija Bećković, Dinko Davidov i Vasilije Krestić, potpredsednik će biti Milo Lompar, sekretar Duško Babić, dok je v. d. upravnika i glavni urednik književnik Dragan Lakićević. Ostali članovi su Branislav Baćović, Vladimir Grečić, Vojislav Koštunica, Slavoljub Lukić, Radivoje Mikić, Milija Mihailović, Živorad Nikolić, Mira Radojević, Rada Stojanović, Darko Tanasković, Dragan Hamović, Miladin Ševarlić i slikar Miloš Šobajić. Nadzorni odbor SKZ činiće predsednik Milorad Ivanišević, Bogoljub Aleksić, Jovan Čanak i Milan Tadić.

- Posebno mi je zadovoljstvo što otvaram ovu skupštinu u godini u kojoj je Narodna skupština donela uređen status ove ustanove i precizirala mesto SKZ u našoj kuluri. To je prva dopuna Zakona o SKZ posle 22 godine i prvi put se njime uređuje da možemo kao jedan od izvora finansiranja imati budžet Republike Srbije - rekao je Milovan Danojlić.


PROČITAJTE JOŠ:
IKONE MODERNIZMA: Najavljena beogradska nedelja arhitekture

Na skupštini su usvojene izmene i dopune pravila SKZ, a bilo je i reči o novim naslovima u najstarijoj ediciji SKZ plavo "Kolo". U ovoj godini biće objavljena dela "O pitanjima karaktera i moralnog izbora" Epikteta, "Knjiga o Šumanoviću" u izboru Dragana Lakićevića i Mila Lompara, "Soneti" Viljema Šekspira, drugi tom knjige "Srpski narod i jugoslovenska kraljevina 1918-1941" Mire Radojević, "Srpski narod i Drugi svetski rat (1941-1945) Aleksandra Životića i "Izabrane pesme" Tomislava Marinkovića.

Sa redovne i izborne skupštine SKZ

Na kraju skupštine dodeljeno je i priznanje novinaru našeg lista Draganu Bogutoviću. Zahvalnicu SKZ uručio mu je predsednik SKZ Milovan Danojlić.

- Svi poslenici knjige i kulture znaju koliko je ovaj vredni, neumorni i nesebični čovek decenijama afirmisao knjigu, izdavače, autore i prevodioce, ne samo naše nego svih drugih ustavnova kulture i izdavačkih kuća. Zahvaljujući njegovim intervjuima, objavio ih je oko 900, široka javnost je obaveštavana o svim našim poduhvatima. On nije odustao od knjige ni u poslednjim godinama kada su mnoge kulturne redakcije javnih glasila odustale od knjige uopšte - kazao je Lompar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije