NA Đurđevdan je, u Drenu kod Obrenovca, u 58. godini, preminuo književnik Slavko Stamenić. Bio je vrsni pripovedač razuđenog tematskog raspona, u kojima se, na tragu Andrića i Kiša, bavio sudbinama osobenih pojedinaca u vrlo različitim istorijskim epohama, zatim likovima iz biblijskog i hrišćanskog predanja, ali i savremenim gubitnicima jugoslovenske tranzicije.

Negovao je poetski zgusnut stil, ali i naročiti smisao za sadržaje izvan opšteg zanimanja, potrebu za otkrivanjem novih, neobrađenih tematskih polja. Osim jezika uvek saobraženog pripovednoj situaciji, Mihajlo Pantić je istakao "upečatljivost, umetnički dočaranu plastičnost Stamenićevih antiheroja".


PROČITAJTE JOŠ - Preminuo Miloš Paramentić

Objavio je knjige priča "Sanktus", "Telo u crkvi", "Tri sekunde drugoga sveta", "Čovjek i čovječica i Gospod Bog", "Podari mi lepu smrt", kao i kratke romane "Svita", "Smešenija" i "Lipo mi je kad je tebi lepo". Bio je i kritičar, priređivač izbora iz savremene srpske poezije ("Beskrajna moć govora"), iz poezije Brane Cvetkovića, Desanke Maksimović i Draginje Urošević.