ČEŠKI pisac i diplomata Marek Toman pronašao je originalan glas za prepričavanje moderne češke i centralnoevropske istorije: pripovedač u njegovom romanu "Pohvala oportunizmu" je Černjinski dvorac, delo arhitekte Frančeska Karatija. Velelepno barokno zdanje, u kome je Ministarstvo spoljnih poslova, svedok je mnogih istorijskih, vojnih i političkih događaja.

Tokom vremena, palata je bila galerija, bolnica, vojna kasarna, sklonište za siromašne i kancelarija Rajhsprotektora tokom Drugog svetskog rata.

- Palata opisuje prekretnice u češkoj istoriji, od dana kada je izgrađena do ovog vremena - kazao je juče Toman na promociji knjige u češkoj ambasadi u Beogradu. - Centralna tema je misteriozna smrt "ministra tužnih očiju" Jana Masarika, koji je posle komunističkog prevrata 1948. pao sa prozora na trećem spratu palate. Zgrada se seća i naciste, Hitlerovog miljenika Rajnharda Hajdriha koji je ubijen 1942. Bili su potpuno različiti i završili su tragično. Masarik je bio netipičan ministar, a mračna slava Hajdriha je i dalje prisutna.


PROČITAJTE JOŠ: Diva Jadranka Jovanović pronosi glas o Srbiji

Za roman "Pohvala oportunizmu" Toman je dobio nagradu "Češkog književnog fonda". Toman će narednih dana gostovati u Kragujevcu i Valjevu, a družiće se i sa učenicima 13. beogradske gimnazije.

Dela ovog češkog pisca, koji je studirao filozofiju, bavio se radijskim novinarstvom i prevodilaštvom, prevođena su i na makedonski i mađarski jezik.


SIMBOLIČNO MAČEVANjE

NIJE slučajno literarna strategija ovog pisca da stavi u kontekst mačevanje kao simbol neprekidne borbe - rekao je Zoran Hamović, direktor izdavačke kuće "Klio" koja je objavila "Pohvalu oportunizmu". - Ključno pitanje kojim se bavi je oportunizam i pokazuje kolika je snaga korupcije.