KNjIŽEVNA nagrada "Desanka Maksimović", koju njena zadužbina dodeljuje za ukupan doprinos srpskoj poeziji, ove godine je pripala pesniku Vojislavu Karanoviću. Povelja, statua Desanke Maksimović i novčani deo nagrade laureatu će biti uručeni na pesnikinjin rođendan, 16. maja u Brankovini.

- Ova nagrada za mene predstavlja veliku čast i veliku radost - kaže Karanović, za "Novosti". - U prvoj pesničkoj zbirci "Pesme", objavljenoj 1924, Desanka Maksimović ima stih "Ja život volim". Čitavo njeno pesničko delo u znaku je tog stiha. Njena poezija predstavlja veliku pohvalu životu, pohvalu svetu prirode, svetu ljudi, pohvalu ljubavi, poeziji i svemu što postoji. Njene pesme odlikuju izrazita liričnost, misaonost, suočavanje sa osećanjem prolaznosti, otvorenost i toplina, saosećanje sa drugim ljudima i kristalno jasan i precizan govor. Sve to više je nego dovoljno da, parafrazirajući stihove naše pesnikinje, mogu da kažem: ja poeziju Desanke Maksimović - volim. Raduje me što sam i na ovaj način doveden u vezu sa njenim pesničkim delom.


PROČITAJTE JOŠ: Mačka ponovo na usijanom limenom krovu

Žiri, koji čine Tanja Kragujević, Vladimir Kopicl, Slobodan Zubanović, Sonja Veselinović i Svetlana Šeatović, jednoglasno je doneo odluku.

- Karanovićeva poezija predstavlja govor pesnika o sopstvu, jedinstvenosti pesničkog bića, tananostima naših osećanja i krhkom tkivu unutrašnjeg sveta savremenog čoveka. Poetika rečite, oniričke, transcendentalne tišine u njegovoj poeziji približava se šumovima prirode, glasovima bilja i panteističkom svetu poezije Desanke Maksimović - navodi se u obrazloženju koje je pročitala predsednica žirija Svetlana Šeatović.


ZBORNIK I ZBIRKA

OČEKUJE se da uskoro iz štampe izađe zbornik kritičkih tekstova o stvaralaštvu Milana Nenadića, koji je ovu nagradu poneo pre dve godine, kao i zbirka sabrane poezije prošlogodišnje dobitnice priznanja Ane Ristović.