JEDAN od najprestižnijih praznika "pokretnih slika", 72. Kanski festival, zaokružio je gotovo sve programske celine, i završene su i poslednje pripreme za njegov početak, najavio je direktor festivala Tijeri Fremo.

Selekciji od 19 ostvarenja koja ulaze u ovogodišnju trku za Zlatnu palmu (u kojoj su već najavljeni filmovi Kena Louča, Pedra Almodovara, Terensa Malika, braće Darden, Marka Belokija, Kornelijua Porumboja..., kao i zombi triler "Mrtvi ne umiru" Džima Džarmuša, koji 14. maja otvara festival), u poslednji čas pridružili su se "Bilo jednom u Holivudu" Kventina Tarantina, i Mektoub my love: Intermezzo, Abdelatifa Kešiša. Prema rečima Fremoa, postojala je bojazan da Tarantinov film, koji u bioskopsku distribuciju ulazi tek krajem jula, neće biti spreman za Kan, ali da "slavni reditelj nije izlazio iz montaže četiri meseca, i da će, kao pravo dete Kanskog festivala, verno i tačno biti tu".

"Bilo jednom u Holivudu" je deveti film američkog reditelja, koji je prvu Zlatnu palmu u karijeri osvojio pre 25 godina, za "Petparačke priče". Ovog puta, kroz skoro trosatnu sagu, Tarantino govori o Los Anđelesu iz 1969. Radnja se odvija na vrhuncu eksplozije kontrakulture, u vreme hipi revolucije i kvazikomune Čarlsa Mensona, na vrhuncu "novog Holivuda", a glavne uloge igraju Bred Pit i Leonardo Dikaprio. U brojnoj glumačkoj ekipi su i Margo Robi (igra Šeron Tejt), Al Paćino, Dakota Faning, Emili Herš, Majkl Medsen, Dejmijan Luis, Timoti Olifant, Kurt Rasel, Bert Rejnolds...

Pročitajte još: Novi film Kventina Tarantina ulazi u trku za Zlatnu palmu

Novi film Mektoub My love: Intermezzo Abdelatifa Kešiša (dobitnika Zlatne palme 2013. za dramu "Plavo je najtoplija boja" ili "Život Adel"), traje četiri sata, takođe je montiran u poslednji čas i biće prikazan na kraju festivala, 25. maja, a reč je o nastavku njegovog prethodnog ostvarenja Mektoub My Love: Canto Uno, koje je 2017. prikazano u glavnom programu festivala u Veneciji.

Među filmovima dodatim u ponoćne projekcije je i novo ostvarenje Gaspara Noa Lux terna, sa francuskim zvezdama Beatris Dal i Šarlot Gensbur, koje je svojevrsni, ali i misteriozni ljubavni esej o filmu.

ČETIRI ŽENE I ČETIRI MUŠKARCA

DIREKTOR Kanskog fesrivala najavio je i članove glavnog žirija, a među onima koji će se pridružiti meksičkom reditelju, oskarovcu Alehandru Gonzalesu Injarituu, predsedniku žirija, jesu američka glumica El Fening, francuski autor stripova Enki Bilal, i reditelji iz Grčke i Francuske - Jorgos Lantimos i Roben Kampijo. Kako je izjavio Fremo, "četiri žene i četiri muškarca iz šest zemalja odlučivaće ove godine o dobitniku Zlatne palme".

USPEH MILE TURAJLIĆ

NAŠA najnagrađivanija producentkinja i rediteljka dokumentarnih filmova Mila Turajlić ušla je u grupu od 20 odabranih producenata koji će prisustvovati 72. Kanskom festivalu, i biti deo programa Producers on the Move (Producent na potezu). Podršku ovom programu daje i Filmski centar Srbije. Mila Turajlić je stekla producentsko iskustvo radeći na filmovima "Braća Blum" Rajana Džonsona i "Apokalipto" Mela Gibsona, a svoje dokumentarce Cinema Komunisto i "Druga strana svega", koji su joj doneli više od 40 glavnih nagrada širom sveta, producirala je kroz kuću Dribbling Pictures, koju je 2006. osnovala sa rediteljem Borisom Mitićem.