NA Crvenom krstu opet će biti na repertoaru najpoznatiji komad u istoriji ove kuće: u Beogradskom dramskom su u toku probe "Mačke na usijanom limenom krovu" Tenesija Vilijamsa, ovog puta u režiji Nataše Poplavske.

Najstariji Beograđani još pamte kako se zaustavljao saobraćaj od Slavije (kada "šina savije" kroz Maršala Tolbuhina) zbog izuzetnog interesovanja za ovu predstavu i neodoljivu Oliveru Marković (u crnom kombinezonu) u ulozi Megi davne 1956. godine. Predstavu je režirao Minja Dedić, a njenog partnera Brika igrao je tadašnji Oliverin suprug - Rade Marković. Bilo je to zlatno doba BDP, "drskog pozorišta", kome je zamerano što ruši neke do tada tvrde tabue, dotičući se teme homoseksualizma ali i izvodeći "obnaženu" glumicu na pozornicu...

U rediteljskom čitanju Ljiljane Todorović (početkom devedesetih), plenio je igrom i pojavom glumački par Snežana Bogdanović i Žarko Laušević, a i ta predstava je igrana sa velikim uspehom na kartu više. U novom milenijumu, Megi i Brik biće dvoje mladih glumaca (koje publika uglavnom zna iz popularnih televizijskih serija) - Jelisaveta Koraksić i Stefan Radonjić. Predstavu režira Nataša Poplavska, u ostalim ulogama su Danica Maksimović, Slobodan Ćustić, Milorad Damjanović, Milica Milša i Ivana Panzalović. Premijera se planira za sredinu juna.

Pročitajte još - Stogodišnjica rođenja Tenesija Vilijamsa

Da podsetimo, reč je o najpoznatijem delu američkog pisca Tenesija Vilijamsa, čijoj slavi je svakako doprineo i holivudski film iz 1958. godine, sa Elizabet Tejlor i Polom Njumenom u glavnim ulogama. Tri godine ranije, Vilijams je dobio Pulicerovu nagradu za ovaj komad, a do današnjih dana različite verzije ne prestaju da se izvode na scenama Brodveja i Vest Enda. "Mačka na usijanom limenom krovu" smatra se jednim od najdugovečnijih pozorišnih naslova u istoriji svetskog teatra.

Olivera Marković i Snežana Bogdanović


"PLASTELIN"

U BEOGRADSKOM dramskom počele su probe još jednog komada: reč je o savremenoj ruskoj dramaturgiji, komadu "Plastelin" Vasila Sigareva (1977). Ovu dramu (inače rado viđenu na našim scenama), na Krstu režira Marko Torlaković. U predstavi igraju Aleksandar Jovanović, Jana Milosavljević, Anja Alač, Maja Ranđić, Aleksandar Vučković i Ljubomir Bulajić.