DELA RUSKINJE IZLOŽENA U VALJEVU: Srbiju i Rusiju nosi u srcu

Branko PUZOVIĆ

30. 04. 2019. u 07:03

NJena ljubav prema našoj zemlji traje više od tri decenije. Zahvaljujući njoj, mnogi srpski umetnici izlagali su u Rusiji, Ukrajini i Belorusiji

ДЕЛА РУСКИЊЕ ИЗЛОЖЕНА У ВАЉЕВУ: Србију и Русију носи у срцу

Posetioci umetničkog studija mogu da uživaju u pogledu na 28 ulja na platnu

U OVDAŠNJEM Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića", Ruskinja Ekaterina Berjoskina Milićević, izlaže 28 ulja na platnu, nastalih u prethodnih petnaestak godina. Ekaterina je jedan od nezvaničnih ambasadora kulture Rusije i Srbije, koja posredstvom umetnosti spaja bratske narode.

Zahvaljujući njoj, mnogi srpski umetnici izlagali su u Rusiji, Ukrajini i Belorusiji. Takođe, mnogi ruski, ukrajinski i beloruski slikari izlagali su u Srbiji, koju ona smatra i oseća svojom drugom zemljom.

Na centralnom zidu postavke izložbe "Od Evrope do Rusije", izložena su platna sa oslikanom pariskom katedralom Notr Dam i srpskim manastirom Hilandarom, koji su, sem što se autorka divila njihovoj lepoti, imali zajedničku sudbinu - oštećeni su u požaru. Pred publikom su dela na kojima dominiraju građevine i znamenitosti mnogih evropskih gradova - Beča, Graca, Venecije, Lihtenštajna, Sankt Peterburga... Uz Hilandar, predstavljeni su i srednjovekovni srpski manastiri Sopoćani i LJubostinja, ali i beogradska Skadarlija, kao i spomenik Pobednik.

Pročitajte još - Dve decenije "Trnavca"

- Izuzetno sam srećna i ponosna što svoja dela izlažem u galeriji Internacionalnog umetničkog studija, pred publikom u Valjevu i srpskom auditorijumu - kaže Ekaterina Berjoskina Milićević. - Moja ljubav prema Srbiji traje više od tri decenije, a 1989. godine iz rodne Moskve preselila sam se u Beograd. Zato, na mojim platnima, uz znamenitosti evropskih gradova ponosno stoje i ruski i srpski motivi, podjednako lepi i grandiozni. U mom srcu zajedno su Rusija i Srbija.

PLAKETA BEOGRADA

EKATERINA Berjoskina Milićević rođena je u porodici poznatog ruskog arhitekte Jurija Berjoskina. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu kod akademika Mihaila Posohina, glavnog arhitekte ruske prestonice. Dobitnica je brojnih priznanja, a najdraža joj je "Zlatna četka", koju joj je 1999. godine dodelio Komitet za kulturu Moskve i plaketa Skupštine Grada Beograda za učešće u brojnim humanitarnim akcijama, među kojima je i izgradnja Avalskog tornja, srušenog u NATO agresiji 1999. godine.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije