JOŠ jednom se pokazalo da se Aleksinac prepoznaje po Književnim susretima "Gordana Brajović", koji su juče završeni posle trodnevnog bogatog programa za decu i mlade.

Pre podne pisci Rade Tanasijević, Radoslav Stojanović, Dejan Aleksić, Slavka Masoničić Vojinović, Vlasta Cenić, Violeta Jović, Milomir Kragović bili su gosti kod mališana OŠ "Sveti Sava" u Subotincu, gde je rođena Gordana Brajović, pesnikinja osobenog senzibiliteta i vrsni reporter "Novosti". Tom prilikom predstavljen je Zbornik nagrađenih radova osnovaca i srednjoškolaca na tradicionalnom konkursu. Najuspešnijim malim piscima uručene su povelje i prigodni darovi na završnoj svečanosti u Centru za kulturu, gde je sve goste i učesnike pozdravio Nenad Stanković, predsednik opštine Aleksinac.

Prestižna nagrada "Gordana Brajović" za najbolju knjigu za decu i mlade uručena je Radetu Tanasijeviću, za prozno-pesničku zbirku "Uvod u njivu" u izdanju Biblioteke "Vlada Aksentijević" iz Obrenovca.

PROČITAJTE I: "Mrak" u životu i duši

Obraćajući se mališanima slavodobitnik je najpre ukazao na izuzetne domete poezije Gordane Brajović, izdvojivši njenu knjigu "Indija, Indija", i dodao:

- Detinjstvo je ono naše unutrašnje jezgro koje nas greje čitavog života. Pre nego što krenete na veliko putovanje, na primer u središte Zemlje, ili se u Žil Vernovom batiskafu spustite na dno mora. Pre nego što se u pratnji ljudi, zveri i bogova uputite preko Siberije sa velikim avanturističkim magom Ferdinandom Osendovskim, ili se zaputite na stvarno putovanje, preporučujem vam da najpre upoznate svoje selo, svoju ulicu, svoj grad. Otkrivajte svet u sve širim krugovima, kao kružni talasi koji se šire iz kamena bačenog u vodu. I upamtite, ma kuda krenuli, ma kuda pošli, uvek ponesite "kišobran za dvoje".

Kulturna manifestacija u Aleksincu


ZEMLjA KOJA OSEĆA

OBRAZLAŽUĆI nagradu, dr Zorana Opačić, predsednik žirija, u kome su bili i Vladimir Andrić i Vesna Ćorović Butrić, je naglasila:

- U nizu kratkih priča i njihovih epiloga - pesama, čiji se stihovi variraju i ponavljaju u pripovedanju, iskazuje se sjedinjenost čoveka i prirode. Pripovedanje i pevanje o majci Zemlji, zasnovano je na dubokom poznavanju i razumevanju; ona se opaža kao živa stvar koja oseća.