NAMERU pesnika Miomira Mikija Jovanovića da se prvo pred svojim Mitrovčanima predstavi svojom poslednjom zbirkom pesama „Između je misao“ sprečila je teška bolest i prerana smrt koja ga je pre 40 dana otrgla iz gnezda svoje porodice i prijatelja. Ipak, zahvaljujući svojoj sabraći i posestrimama po peru, prijateljima i poštovaocima njegovog lika i dela, u Studentskom centru „Priština“ u Kosovskoj Mitrovici održano je komemorativno veče pod nazivom „Sećanje na Mikija“ i posthumna promocije knjige „Između je misao“.

U trenutcima kada se po hrišćanskom verovanju telo predstavlja gospodu, Mikijevo nasmejano lice i vedar lik ponovo su oživeli sa fotografija koje su se smenjivale na video bimu. Suze su neprestano kvasile lica njegovih najmilijih, sina Matije i ćerke Anđele, supruge, oca, brata, sestara. Drhtavim glasom o njemu su pričali i njegovi dugogodišnji saradnici, prijatelji, kolege, drugovi...

- Porodica našeg Mikija Jovanovića obeležila je četrdesetodnevni pomen na groblju u Rudaru, tamo gde je sada njegova večna kuća. Želja mu je bila da u Kosovskoj Mitrovici promoviše svoju knjigu i sve ovo je trebalo da se dogodi na najbolji način 21. marta ove godine, ali je smrt bila brža – rekao je, obraćajući se prisutnima, direktor Gradske biblioteke “Vuk Karadžić” i dugogodišnji Jovanovićev prijatelj Milan Mihajlović.

Biranim rečima, punim iskrenih osećanja i tuge za izgubljenim prijeteljem, obratio se i zamenik direktora Studentskog centra “Priština” u Kosovskoj Mitrovici Aleksandar Mašković, koji je zajedno sa Gradskom bibliotekom „Vuk Karadžić“ i Udruženjem književnika i umetnika “Mitriks” učinio napore da sećanja na Mikija Jovanovića ne izblede.

Pročitajte još - TUGA NA KOSOVU: Preminuo pesnik Miki Jovanović

- Moju kuću krasi ikona Sv. Nikole koju mi je Miki poklonio. Oko nje se skupljamo i kad slavimo, ali i kad tugujemo Ona bdi nad mojom decom i čuva moj dom. Da ništa drugo u svom životu Miki Jovanović nije uradio, nego samo to, za mene je uradio mnogo. A on je uradio mnogo više kao pesnik i kao slikar, a pre svega kao roditelj, kao suprug, kao sin, kao brat, kao prijatelj i komšija i najbitnije od svega kao čovek. Tek će generacije koje dolaze videti koliko je to dela iza sebe ostavio Jovanović i koliko je zadužio, kako Srbiju tako i Crnu Goru - rekao je Mašković i dodao da su mnoge generacije studenata, po svom diplomiranju, izašle bogatije pre svega moralno i duhovno, baš zbog njega“.

Foto I. Radulović

Osim pisane reči, velika ljubav Mikija Jovanovića bilo je i slikarstvo, a poslednje mesece svog prerano prekinutog života provodio je sa doajenom srpskog novinarstva i umetnikom Časlavom Milisavljevićem.

- Bio je perfekcionista, čovek čistunac u materijalnom ali i pesničkom smislu. Čovek koji je govorio ono što misli, po malo ohole naravi ali uvek iskren i pošten – rekao je Milisavljević.

Umetnička duša Mikija Jovanovića u sebi je krila i ljubav prema igri i pesmi, pa je sa posebnim oduševljenjem i ljubavlju pomagao u organizaciji Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije, koji je zahvaljujući direktoru Kulturnog centra “Dragica Žarković” Miodragu Radomiroviću objedinio trojstvo folklora, pisane reči i likovne umetnosti.

- Ove godine slavimo jubilej 25 godina i naš Sabor, odlaskom Mikija Jovanovića neće biti isti. Ono što ćemo mi uraditi je da će Miki biti sa svojom knjigom, sa nama i na svim mestima na kojima je bio kroz našu priču i prisećanja - rekao je Radomirović.

Foto I. Radulović

Iako skrhan od bola, otac preminulog pesnika Vojin Jovanović zahvalio se onima koji su biranim rečima pričali o Mikiju i dodao da će mu saznanje da je njegov sin imao divne prijatelje koji ga neće zaboraviti pomoći da preboli tugu koju nosi.

- Miki je mogao još više da stvara i da bude još poznatiji. Bio je jako dobar i bio je plahovit, ali kako bi vi pesnici rekli, iza te plahovitosti se krilo toplo ljudsko srce u kojem je bilo mesta za svakog ko je pošteno mislio rekao je starina Jovanović.

Foto I. Radulović

Završnu reč na ovom tužnom, ali veličanstvenom skupu, imao je upravo Miki Jovanović koji je svojim glasom sa razglasa, kazivajući stihove svojih pesama, ipak bio sa svima koje je voleo. Njegov fizički nestanak sa ovozemaljskog sveta neće ga otrgnuti iz zaborava onih koji su ga poznavali.

Kazivanjem pesama iz njegove pete zbirke „Između je misao“ od Jovanovića su se oprostili i studenti Filozofskog fakulteta, ali i kolege pesnici.